Injectiemateriaal: welke naald heeft u nodig?

Injectiemateriaal: welke naald heeft u nodig?

 

Ons assortiment telt zo’n 100 verschillende injectienaalden. Alle naalden verschillen in lengte en dikte en hebben elk een andere injectiemethode. Wij kunnen ons voorstellen dat de keuze van de geschikte naald lastig is. Met dit artikel proberen wij de keuze te vereenvoudigen.

Keuze injectienaald

De te gebruiken naald is afhankelijk van de injectiemethode (intracutaan, subcutaan, intramusculair, intraveneus), de injectietechniek, het injectiegebied en dikte van het onderhuidse bindweefsel of de spier. Hieronder leggen wij uit wat het verschil is tussen de injectiemethodes en welke naald je daarbij het beste kunt gebruiken. Onderaan deze pagina vind je ook een overzicht van alle injectienaalden.


Injectienaald intracutaan

De injectienaald intracutaan wordt gebruikt wanneer een geneesmiddel of een behandeltechniek in de huid wordt toegepast.

 • Injectiegebied: inspuiting vindt plaats in de bovenste huidlaag (de opperhuid of epidermis) van de binnenkant van de onderarm, het gebied onder het sleutelbeen of de schouderbladen.
 • Injectietechniek: evenwijdig aan het huidoppervlak. Maximale hoek van de naald met de schuine kant van de punt naar boven.

 

Aanbevolen naald(en) intracutaan:

Voor intracutane injecties wordt een dunne naald gebruikt: diameter 0,4 - 0,5mm. Grijze, bruine of oranje naald.
Voor de BCG-vaccinatie wordt gebruik gemaakt van: 0,45 – 0,5 mm x 10 – 13 mm. Oranje of bruine naald.


Injectienaald subcutaan

De injectienaald subcutaan wordt gebruikt voor onderhuidse injecties waarbij langzame en geleidelijke opname in het bloed wenselijk is. Geschikt voor het toedienen van insuline.

 • Injectiegebied: inspuiting vindt plaats in het onderhuidse bindweefsel (de subcutis) van de boven/buitenkant van het bovenbeen (handbreedte boven de knie vrijlaten), het gebied naast en onder de navel (houd minimaal 2cm afstand van de navel), de billen (bovenste buitenste deel), de boven/buitenkant van de onderarm.
 • Injectietechniek: de loodrechttechniek of de huidplooitechniek. Zie ‘Injectietechnieken’ onderaan de pagina.

 

Aanbevolen naald(en) subcutaan:

Voor loodrechte subcutane injecties wordt een dunne naald gebruikt: 0,4 – 0,6mm. Grijze, bruine, oranje, paarse of blauwe naald.

De lengte van de naald is afhankelijk van de gebruikte techniek en van de dikte van de huid:

 • Voor loodrechte subcutane injecties: 5 – 12mm. Bruine naald.
 • Voor subcutane injecties (huidplooitechniek): 19 – 32mm. Blauwe, paarse, oranje of grijze naald.
 • Voor subcutane injecties bij kinderen (huidplooitechniek): 5, 6, 8, 10 of 12mm. Bruine naald.

 


Injectienaald intramusculair

De injectienaald intramusculair wordt gebruikt voor het inspuiten van medicatie. Deze naald heeft de voorkeur als het medicijn snel dient te werken, goed wordt opgenomen in de spier of als het niet via het maag-darmkanaal kan worden opgenomen.

 • Injectiegebied: Inspuiting vindt plaats in spierweefsel. De vloeistof wordt sneller in de bloedsomloop opgenomen dan na een subcutane injectie. In volgorde van opnamesnelheid zijn de meest geschikte injectiegebieden de armspier, de dijbeenspier of de bilspier.
 • Injectietechniek: loodrechttechniek door strak getrokken huid.

 

Aanbevolen naald(en) intramusculair:

Voor intramusculaire injecties wordt een iets dikkere en langere naald gebruikt. Bijvoorbeeld de 0,8 x 25mm of de 0,8 x 40mm (groene naald) voor volwassenen en de 0,8 x 16mm (groene naald) voor kinderen. De lengte van de naald wordt ook bepaald door de dikte van de onderhuidse bindweefsellaag.


Injectienaald intraveneus

De injectienaald intraveneus wordt gebruikt voor het toedienen van een medicijnen of vloeistoffen en snelle opname daarvan. Wanneer het medicijn bij de intramusculaire techniek onvoldoende of te langzaam in het bloed wordt opgenomen.

 • Injectiegebied: inspuiting vindt plaats rechtstreeks in de veneuze bloedbaan. Meest geschikte injectieplaatsen voor intraveneuze injecties zijn de bloedvaten op de bovenarm, zoals de mediane elleboogvene. Lukt dat niet, dan heeft de grootste vene die toegankelijk is de voorkeur. Hoe groter de vene hoe meer het geneesmiddel wordt verdund door het langsstromende bloed en des te minder irritatie vindt er plaats in de venewand.
 • Injectietechniek: Stuw de vene boven de injectieplaats met behulp van een stuwband. Door te stuwen kunt u makkelijker aanprikken. Breng de naald in onder een hoek van ongeveer 30° met de schuine kant van de punt naar boven. Inbrengen tot ongeveer 6mm in de vene. Controleer of de naald goed in het bloedvat zit. Maak de stuwband los en spuit de injectievloeistof in.

 

Aanbevolen naald(en) intraveneus:

Gebruik voor intraveneuze injecties een naald van 0,8 of 0,9mm dikte met een lengte van bijvoorbeeld 38, 40 of 50mm.
Dat is een Gele of groene naald.


Injectietechnieken

Loodrechttechniek:

De loodrechttechniek is een vrij eenvoudige techniek en heeft daarom vaak de voorkeur. De naald wordt loodrecht door het huidoppervlak, door de opperhuid en de lederhuid, ingebracht. Deze techniek kan zowel met als zonder opnemen van een huidplooi. Afhankelijk van de huiddikte. Deze techniek wordt doorgaans gebruikt bij het injecteren van insuline met pennaalden.

Huidplooitechniek:

Neem de huidplooi op met 2 of 3 vingers. Bij het opnemen met 5 vingers wordt vaak spierweefsel meegenomen en is de huidplooi te dik. Breng de naald in onder een hoek van 45° á 60° halverwege tussen het hoogste en laagste punt van de huidplooi.


Insuline injecteren

Insuline injecteren met insulinepen

Gebruik je een insulinepen, dan bieden wij keuze uit diverse soorten pennaalden. Meer informatie over het injecteren van insuline met een insulinepen vind je op onze pagina Insuline injecteren. Wil je meer informatie over Diabetes Type 1 en Diabetes Type 2 en wat daar allemaal bij komt kijken? Meer informatie daarover vind je op onze pagina Diabetes.

Insuline injecteren met insulinespuiten met naald

Voor het inspuiten van insuline zijn speciale spuiten inclusief naald ontwikkeld. Bij ons heb je keuze uit 6 verschillende combinaties. Je kunt kiezen uit U40 of U100 spuiten van 1ml of 0,5ml. De dikte van de naald varieert van 0,30 tot 0,33 en voor de lengte kun je kiezen voor 8mm of 12,7mm.

Verschil tussen U40 en U100 insulinespuit

Het verschil tussen een U40 en U100 insulinespuit, is het aantal eenheden waarin de spuit is opgedeeld. Een 1ml U40 insulinespuit heeft 40 eenheden van 0 tot 40. Bij een 0,5ml U40 insulinespuit is dat de helft, dus van 0 tot 20.Bij een 1ml U100 insulinespuit geldt hetzelfde principe. Deze is alleen opgedeeld in 100 eenheden, dus een 1ml U100 insulinespuit heeft 100 eenheden van 0 tot 100. Bij een 0,5ml U100 insulinespuit is dat de helft, dus van 0 tot 50.
Voor de keuze tussen een U40 of U100 insulinespuit en het aantal te injecteren eenheden dien je altijd het advies van je (huis)arts op te volgen.

De U40 insulinespuiten worden ook veel gebruikt door dierenartsen/bij dieren.


Vitamine B12 injecties

Met regelmaat ontvangen wij de vraag welke injectienaald men dient te gebruiken voor het injecteren van vitamine B12. De aanbevolen naald is afhankelijk van het injectiegebied en de dikte van de huid. Vitamine B12 wordt meestal ingespoten in de bilspier of in het bovenbeen. Voor het inspuiten van vitamine B12 in de bilspier wordt doorgaans gekozen voor de groene naald 0,8 x 40mm of de zwarte naald 0,7 x 30mm. Wil je de vitamine B12 in uw bovenbeen injecteren, dan wordt doorgaans de 0,6 x 25mm gebruikt. Dat is een blauwe naald. Houd er rekening mee dat er voor kinderen over het algemeen een kortere naald wordt gebruikt.
Wij adviseren bij twijfel te allen tijde de huisarts te raadplegen.


Optreknaalden

Optreknaalden (ook wel opzuignaalden genoemd) worden gebruikt voor het optrekken van vloeistoffen uit bijvoorbeeld een flacon of infuuszak.

Het gebruik van de optreknaald

Zuig de vloeistof op met de optreknaald. Verwijder de optreknaald na het opzuigen en ontluchten. Deponeer de naald in de naaldencontainer en plaats een nieuwe steriele naald voor injectie.

Aanbevolen optreknaald(en)

Gebruik voor het opzuigen van vloeistoffen de roze optreknaald.


Veiligheidsnaalden

Sinds januari 2012 is er een EU-richtlijn van kracht. Deze nieuwe richtlijn dient prikaccidenten te voorkomen en het veilig werken te benadrukken. Zo is er een verbod op recappen (terugplaatsen van doppen en naalden) en is het gebruik van veiligheidsnaalden en een juiste naaldencontainer verplicht.

Wat is een veiligheidsnaald?

Een veiligheidsnaald is een naald met een veiligheidssysteem. De naald is voorzien van een speciale SmartSlip technologie die zorgt voor een veilige aansluiting op de luer slip spuiten. Daarnaast heeft de naald een integrale veiligheidskap. Na het gebruik van de naald is de veiligheidskap met een duimbeweging op een veilige manier over de naald te klikken, waarna deze permanent vergrendeld is. Het veiligheidsmechanisme kan met één hand bediend worden.

Veiligheidsnaalden voor influenzavaccinatie (griepprik)

Voor het inspuiten van het influenzavaccin worden de oranje naalden gebruikt. Daarbij kan je kiezen uit de volgende veiligheidsnaalden:

De lengte van de naald hangt af van wat jij zelf het prettigst vindt in het gebruik.
Meer informatie over de influenzavaccinatie/griepprik vind je in onze blog Griepprik: wie, wat, waarom en wanneer?


Injectienaalden bestellen op artikelnummer

Gauge Size Diameter Lengte (mm) Lengte (inch) Wand Bevel Kleur code Referentienr. Artikelnr.
16 G 1,6 40 1 1/2'' Normaal Normaal Wit 300637 63126
18 G 1,2 40 1 1/2'' Dun Kort Roze 304622 63124
18 G 1,2 50 2'' Normaal Kort Roze 301900 63125
19 G 1,1 25 1'' Dun Normaal Ivoor 301700 63121
19 G 1,1 40 1 1/2'' Dun Normaal Ivoor 301500 63122
19 G 1,1 50 2'' Dun Normaal Ivoor 301750 63123
20 G 0,9 25 1'' Dun Normaal Geel 304827 63119
20 G 0,9 40 1 1/2'' Dun Normaal Geel 301300 63120
21 G 0,8 16 5/8'' Dun Normaal Groen 304434 63115
21 G 0,8 25 1'' Dun Normaal Groen 301156 63116
21 G 0,8 40 1 1/2'' Dun Normaal Groen 304432 63117
21 G 0,8 50 2'' Normaal Normaal Groen 301155 63118
22 G 0,7 25 1'' Dun Normaal Zwart 304727 63111
22 G 0,7 30 1 1/4'' Dun Normaal Zwart 300900 63112
22 G 0,7 40 1 1/2'' Dun Normaal Zwart 301000 63113
22 G 0,7 50 2'' Normaal Normaal Zwart 300094 63114
23 G 0,6 25 1'' Dun Normaal Blauw 300800 63109
23 G 0,6 30 1 1/4'' Dun Normaal Blauw 300700 63110
24 G 0,55 25 1'' Dun Normaal Paars 304100 63108
25 G 0,5 16 5/8'' Dun Normaal Oranje 300600 63106
25 G 0,5 25 1'' Normaal Normaal Oranje 300400 63107
26 G 0,45 13 1/2'' Normaal Normaal Bruin 303800 63104
26 G 0,45 10 3/8'' Normaal Kort Bruin 300300 63103
26 G 0,45 16 5/8'' Normaal Normaal Bruin 304300 63105
27 G 0,4 13 1/2'' Normaal Normaal Grijs 300635 63101
27 G 0,4 19 3/4'' Normaal Normaal Grijs 302200 63102
30 G 0,3 13 1/2'' Normaal Normaal Geel 304000 63100

 

Kwaliteitsgarantie

Al onze naalden zijn ethyleenoxide gesteriliseerd en voorzien van een drievlak geslepen punt.


Welke injectiespuit heb je nodig?

 

Verschil 2-delige en 3-delige injectiespuiten

Injectiespuiten zijn er in verschillende soorten en maten. Bij ons heb je keuze uit bijna 40 verschillende injectiespuiten van 1ml tot 100ml. Er zijn 2-delige en 3-delige spuiten. Het verschil tussen deze injectiespuiten zit in het rubber conus dat er voor zorgt dat de 3-delige spuit soepel en lekvrij beweegt. De 2-delige spuiten hebben geen rubber conus.

Injectiespuit met Luer-lock systeem

Heeft de injectiespuit een luer-lock systeem, dan is deze voorzien van een schroefdraad-aansluiting dat voorkomt dat de naald loskomt van de spuit. En dan is er nog verschil tussen een centrische en excentrische tip. Bij een centrische tip is de tip in het midden van de injectiespuit gepositioneerd. Bij een excentrische tip is de tip een bepaald aantal millimeter vanuit het midden gepositioneerd.

BD Emerald injectiespuiten

De BD Emerald injectiespuiten bevatten veel minder materiaal dan andere merken spuiten waardoor deze het milieu veel minder belasten. Dit zonder in te leveren op kwaliteit.

Alle injectiespuiten zijn universeel, dus alle injectienaalden passen op de injectiespuiten.

8 juni 2018