Hechtpleisters

Hechtpleisters kopen?

Bij ons kun je kiezen uit bijna 60 soorten hechtpleisters. De meest bekende zijn de Leukopor, Micropore en de Leukoplast. Het verschil tussen de hechtpleisters zit in de afmeting en het materiaal. Zo kun je kiezen voor hechtpleisters van bijvoorbeeld polyethyleen (Leukoflex, Transpore en Leukofix), zijde (Leukosilk), polyester (Leukopor), textiel (Kliniplast) of viscose (Leukoplast). Kijk voor meer informatie onderaan deze pagina.

Ben je op zoek naar hechtstrips? Deze kun je hier vinden: Hechtstrips.

Producten 1-24 van 54

Toon
per pagina
Sorteer op

Wat is een hechtpleister?

Een hechtpleister is een plakkende strip, vaak gemaakt van textiel, om wonden bijeen te brengen. Het verschil tussen een gewone pleister en een hechtpleister is dat een hechtpleister doorgaans alleen wordt gebruikt als er sprake is van een snijwond met scherpe wondranden, die zo bij elkaar gebracht kunnen worden. Of om een verband of gaasje te bevestigen of te fixeren op de (gevoelige) huid.

Hoe gebruik ik hechtpleisters?

Hechtpleisters worden op een andere manier aangebracht dan reguliere pleisters. Het doel is natuurlijk om de wondranden dicht bij elkaar te brengen. Plak daarom altijd eerst één kant van de hechtpleister op de huid. Vervolgens trek je dat gedeelte van de huid naar de wond toe en plak dan de andere kant op de huid. Pas op dat je niet te veel spanning op de pleister zet. De randen van de wond moeten elkaar aanraken, maar de huid mag niet samengeperst worden.


Voordelen materiaal hechtpleisters

Hechtpleisters zijn in verschillende materialen verkrijgbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Deze verschillen kunnen betrekking hebben op specifieke eigenschappen van de materialen, zoals de gevoeligheid voor de huid en waterbestendigheid. Welk materiaal het beste bij jou past, hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren. Hieronder lichten we een reeks materialen uit:

Polyethyleen hechtpleister

Polyethyleen is een materiaal dat bekend staat om zijn taaiheid en flexibiliteit. Daarbij is polyethyleen 100% recyclebaar. Polyethyleen heeft ook de bijzondere eigenschap dat het nauwelijks chemisch aangetast kan worden. Bacteriën en ander vuil hechten zich ook moeilijk aan polyethyleen. Dit maakt polyethyleen hechtpleisters een duurzame en hygiënische keuze.

Katoen hechtpleister

Een katoenen hechtpleister biedt een veilige en comfortabele oplossing voor het vastzetten van verbandmaterialen. Dit type pleister staat bekend om zijn stevige fixatie, waardoor verbanden, windsels en andere materialen betrouwbaar op hun plek blijven. Het katoen voelt zacht aan op je huid en voorkomt irritatie, zelfs bij langdurig gebruik. Dankzij de flexibiliteit van katoen blijft de pleister goed zitten op bewegende lichaamsdelen, zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Katoenen hechtpleisters vormen zo een perfecte balans tussen fixatie en comfort.

Microfoam hechtpleister

Microfoam, een schuimmateriaal, biedt als hechtpleister unieke voordelen voor medisch gebruik. Dit materiaal staat bekend om zijn uitzonderlijke zachtheid en elasticiteit, waardoor het een uitstekende keuze is voor gebieden die veel bewegen of flexibiliteit vereisen. De dikte van het schuim biedt een beschermende laag die druk en wrijving vermindert, wat ideaal is voor gevoelige of kwetsbare huid. Microfoam is waterbestendig en tegelijkertijd vormt het een barriere die de huid laat ademen en beschermt tegen contaminatie (vuil, besmetting).

Polyester hechtpleister

Polyester dat verwerkt is in hechtpleisters staat bekend om zijn sterkte en duurzaamheid. Dit materiaal absorbeert nauwelijks vocht, waardoor het uitstekend geschikt is voor gebruik in vochtige omstandigheden. Het gladde oppervlak van polyester zorgt voor minder wrijving langs de huid. Deze kenmerken maken polyesterpleisters een betrouwbare keuze voor het bevestigen van verband en apparatuur, terwijl ze zacht blijven voor de huid.

Kunstzijde en viscose hechtpleister

Kunstzijde, ook bekend als viscose, combineert de beste eigenschappen van katoen en zijde in één materiaal voor hechtpleisters. Het is zacht, glanzend en vriendelijk voor de huid, net als zijde, terwijl het ook slijtvast, ademend en absorberend is zoals katoen. Hechtpleisters van kunstzijde hebben een goede kleefkracht, waardoor ze stevig op hun plaats blijven zitten. Desondanks zijn de pleisters eenvoudig en nagenoeg pijnloos te verwijderen, zonder de huid te beschadigen of kleverige resten achter te laten. Dit maakt het wisselen van de pleister minder onaangenaam voor de patiënt.


Hechtpleister verwijderen

Het verwijderen van een hechtpleister zonder ongemak vereist zorgvuldigheid en de juiste techniek, vooral wanneer het gaat om gevoelige huid of een kwetsbare wond. Warm water of een kleine hoeveelheid olie kan helpen om de kleefstof te verzachten, waardoor de pleister gemakkelijker loslaat zonder de huid te beschadigen. Voorkom dat de olie in de wond komt. Bij het verwijderen van hechtpleisters is het belangrijk om de huid goed te ondersteunen. Dit kan door de huid nabij de pleister stevig vast te houden terwijl de pleister langzaam wordt losgetrokken. Deze methode vermindert het risico op huidbeschadiging en zorgt voor een comfortabelere ervaring. Het naleven van deze tips zorgt niet alleen voor een veilige verwijdering van de hechtpleister maar bevordert ook een snellere genezing en voorkomt littekenvorming. Zo blijft de huid gezond en wordt verdere irritatie voorkomen.


Wat is een zwaluwstaartje?

Zwaluwstaartjes zijn een bepaalde vorm van hechtpleisters. Kenmerkend is dat ze aan beide uiteinden breed zijn, en in het midden smal. De term hechtpleisters en zwaluwstaartjes wordt vaak door elkaar gebruikt, hoewel typerend voor een zwaluwstaartje het smallere middenstuk is. Een zwaluwstaartje (of hechtstrip) wordt gebruikt om een klein wondje te dichten, bijvoorbeeld een snijwond of schaafwond. Het wordt op de huid geplakt en bedekt de wond om te helpen bij het genezen.

Zwaluwstaartje knippen

Als je geen zwaluwstaartjes (of hechtstrips) bij de hand hebt, dan kan je deze heel eenvoudig zelf knippen. Dit doe je als volgt:

  • Kies een pleister die breed genoeg is om de lengte van de snijwond te bedekken. Indien de breedte niet voldoende is, kun je er 1 of meer naast elkaar plaatsen.
  • Plaats de pleister horizontaal voor je.
  • Knip voorzichtig een driehoekje uit het midden, met twee punten naar beneden gericht en één naar boven, zonder het midden te raken. Dit voorkomt dat de pleister doormidden wordt geknipt.
  • Draai de pleister 180 graden en herhaal het knippen van een tweede driehoek tegenover de eerste.
Zwaluwstaartje knippen