Merkala - Online medische en pedicure groothandel

Wie is Merkala?

Merkala is een online groothandel in medische artikelen zoals verbandmiddelen, instrumenten, injectiemateriaal, persoonlijke bescherming, diverse soorten verzorgingsmiddelen, medische disposables en overige artikelen voor de inrichting van praktijken. Wij leveren aan professionals als huisartsen, fysiotherapeuten, klinieken, masseurs, verpleegkundigen, tatoeëerders, schoonheidsspecialisten, acupuncturisten en pedicures, maar ook particulieren kunnen bij ons bestellen.

Hoe het allemaal begon

We gaan even terug naar het jaar 1990; terug naar de grondlegging van Merkala. Terug naar offline in plaats van online en terug naar de zwangerschapstesten in plaats van een assortiment van ruim 5000 (sport)medische artikelen. Het is ondertussen ruim 30 jaar geleden toen de ouders van Peter en Rob van der Weide startten met de verkoop van zwangerschapstesten. Door de vraag vanuit de markt breidden zij het assortiment al snel uit met meerdere teststrips voor verschillende doeleinden. Door de jaren heen groeide het bedrijf uit tot een volwaardige medische groothandel.

Het was een logisch gevolg dat Peter en Rob zo nu en dan een handje mee hielpen in het bedrijf. Peter startte op de verkoop en groeide uiteindelijk door tot Hoofd Inkoper. Voor Rob begon het avontuur in het magazijn en al snel werd hij onmisbaar bij de online verkoop afdeling, waar hij onder andere het onderhoud van de webshop op zich nam.

In 2012 werd het familiebedrijf verkocht. Familie van der Weide bleef nog een aantal jaren in dienst bij de nieuwe eigenaar. Rob was de eerste die vertrok en zette webshop Shop65.nl en Asport.nl op. De rest van het gezin volgde in de jaren daarna.

1 juli 2016

Een belangrijke datum voor Peter en Rob, want Merkala.nl ging live! Nederland was een online medische groothandel rijker. Een basisassortiment van verbandmiddelen, testen, handschoenen, desinfectie en alles van A-merken als Klinion, Becton Dickinson (BD) en Medipharchem stond online. Klanten als (huis)artsen, fysiotherapeuten, pedicures en particulieren wisten Merkala al snel te vinden. Het assortiment werd in korte tijd uitgebreid naar aanleiding van de vraag vanuit de markt. Binnen een paar maanden tijd werd het al duidelijk dat het magazijn aan de Bijlestaal in Broek op Langedijk niet toereikend was voor de voorspoedige groei van Merkala.

Eind 2016 besloten Peter en Rob op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Het werd een pand in eigen beheer aan de Havinghastraat in Alkmaar. 1 oktober 2017 mochten zij de sleutel in ontvangst nemen. Echter werd dit pand ook al snel te klein en daarom zijn we in oktober 2022 verhuisd naar wederom een nieuw pand. Deze keer in Oudkarspel.

Merkala, alles voor uw praktijk

In de tussentijd is ook het team uitgebreid naar ruim 25 werknemers, waaronder ook de ouders van Peter en Rob. De cirkel is weer rond. Voor vele klanten zijn zij een vertrouwde stem uit het verleden én een schat aan kennis en ervaring die zij doorgeven aan collega’s.

En wat er met Shop65 en Asport is gebeurd? Door het succes van Merkala hebben Peter en Rob besloten om deze webshops te laten vervallen en een groot deel van de assortimenten onder te brengen bij Merkala.

We kijken met plezier terug naar een succesvolle periode. En we kijken ook vooruit naar een magazijn dat volloopt door de wekelijkse uitbreiding van ons assortiment en inpaktafels die dagelijks van 09:00 tot 21:00 uur volstaan met bestellingen van nieuwe en terugkerende klanten. We zijn van een paar bestellingen per dag gegroeid naar ruim 150.000 bestellingen per jaar en niet alleen in Nederland, ook klanten in België bestellen bij ons. Al deze bestellingen worden met veel zorg ingepakt, waardoor beschadiging door vervoer zelden voorkomt. Door een goede samenwerking met PostNL kunnen wij bestellingen die op werkdagen vóór 21:00 uur worden geplaatst, de volgende dag al leveren. Bestellingen die op zaterdag worden geplaatst, worden ook dezelfde dag nog verzendklaar gemaakt.
Zelfs levering op zondag is mogelijk!

Wij zijn altijd bezig met uitbreiding en verbetering van ons assortiment en service. Dit doen wij mede door naar onze klanten te luisteren. Zo ontvingen wij met regelmaat de vraag of wij ook technisch onderhoud van medische apparatuur doen. Natuurlijk zijn wij daar op ingesprongen en kunnen klanten nu ook bij ons terecht voor onderhoud en reparaties van medische apparatuur en telefonische ondersteuning bij storingen van onder andere Welch Allyn apparatuur.

Onze missie

Onze doelstelling is de grootste online medische groothandel van Nederland te worden met tevreden klanten als belangrijkste uitgangspunt.

Wordt vervolgd…

Wil je weten hoe dit avontuur verder gaat?
Volg ons dan op social media en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Merkala, alles voor uw praktijk Merkala, alles voor uw praktijk


Contactgegevens

Merkala B.V.
Lorrie 13
1724 BL Oudkarspel

Telefoon: 088 0500 800
E-mail: info@merkala.nl
Kvk: 78170796
BTW: 861289511B01


Merkala is officieel erkend online aanbieder van medicijnen.

Wij staan geregistreerd als erkend online aanbieder van medicijnen en zijn opgenomen in het register van aanbiedersmedicijnen.nl
Om die reden mogen wij gebruik maken van het keurmerk.


MDR (Medical Device Regulation)

Volgens de MDR is Merkala uitsluitend een distributeur en géén fabrikant of importeur.

Merkala verklaart dat vanaf 26 mei 2021 alle door haar geleverde artikelen zijn gecontroleerd en voldoen aan de eisen gesteld in artikel 14 van de verordening MDR EU 2017/745. Merkala levert vanaf 26 mei 2021 uitsluitend medische hulpmiddelen die voldoen aan de MDR of, waar de regelgeving een langere transitieperiode toestaat, voldoen aan de huidige MDD totdat deze voldoen aan de MDR op de in de regelgeving vastgestelde data.