Het Merkala schouderkoord

Het Merkala schouderkoord

De wervelkolom, ribben en schouders zijn essentieel om goed te kunnen bewegen. Een storing in de beweging van deze harmonieuze combinatie kan vervelende blessures veroorzaken, zoals een slijmbeursontsteking in de schouder. Het schouderkoord van Merkala helpt bij het herstellen en voorkomen van blessures.

Wat is een schouderkoord?

Het schouderkoord van Merkala is een efficiënt systeem dat er voor zorgt dat de mobiliteit van de schouder, bovenrug en ribben worden bevorderd. Dit bevordert ook je ademhaling, en in combinatie met gewichten kun je ook je spieren versterken met het schouderkoord.

Het schouderkoord bestaat uit een Nylon touw met rubberen handvatten. Het koord is blauw en 180 centimeter lang. De handvaten zijn verbonden door middel van een katrolsysteem. Aan de katrol is een anker bevestigd die je tussen de deur en het kozijn kunt klemmen. Dit systeem maakt het mogelijk om eenvoudig thuis aan de mobiliteit van je spieren te werken.

Hoe gebruik ik het schouderkoord?

Bij revalidatie van een schouderblessure wordt aangeraden om twee keer per dag oefeningen te doen met het schouderkoord. Je kunt voor elke oefening drie tot vier sets van 10 herhalingen doen. Houd bij elke oefening de eindpositie ongeveer 10 seconden vast. Wanneer je merkt dat een oefening moeizaam gaat, focus je dan een aantal dagen op die oefening voordat je aan de volgende begint. Als de pijn drastisch verergert, stop de oefeningen dan onmiddellijk en raadpleeg een therapeut of arts.

Oefeningen met het Merkala schouderkoord

Schouderkoord oefening 1

Ga voor de eerste oefening op een stoel zitten met je gezicht naar de deur en zorg dat de katrol tussen de deur en het kozijn klemt. Houd vervolgens beide handvaten vast en trek voorzichtig met de niet-geblesseerde arm aan het schouderkoord. De geblesseerde arm strekt je nu automatisch meer. Houd dit 10 seconden vast en laat daarna je arm weer zakken.

Schouderkoord oefening 2

Voor de tweede oefening draai je de stoel 90 graden, zodat je parallel van de deur zit. Maak nu dezelfde beweging als bij oefening 1.

Schouderkoord oefening 3

De derde oefening voer je uit met je rug naar de deur zoals hieronder afgebeeld. Houd beide handvatten vast en trek vervolgens de niet-geblesseerde arm naar je toe. Til de geblesseerde arm omhoog en houd deze positie 10 seconden vast.

Schouderkoord oefening 4

De vierde en laatste oefening voer je staand uit. Til de geblesseerde arm achter je rug omhoog door met de niet-geblesseerde arm langzaam aan het koord trekken. Begin met langzame, korte bewegingen en breid deze uit naar een groter bereik.

Raadpleeg altijd een specialist bij twijfel.

24 januari 2023