EHBO voor onderweg

EHBO voor onderweg

Ik ga op reis en neem mee…

Wie kent dit geheugen spelletje niet? Je speelt het met een groepje spelers. Eén van de spelers start het spel door te zeggen: "Ik ga op reis en ik neem mee...." en noemt vervolgens iets wat hij/zij mee zou nemen op reis, bijvoorbeeld een tandenborstel. De volgende speler neemt het over en voegt een artikel toe aan de lijst, bijvoorbeeld een slaapzak. Hij/zij zegt dan: "Ik ga op reis en ik neem mee een tandenborstel en een slaapzak." En zo gaat het spelletje door, waardoor de lijst steeds langer wordt. Degene die een artikel van het lijstje vergeet op te noemen, is af.

De gevolgen van dit geheugenspelletje zijn te overzien, maar wat als je in het echte leven misgrijpt? Dat kan heel vervelend zijn. Zeker als het om EHBO artikelen gaat, want die heb je altijd nodig op onverwachte momenten. Bijvoorbeeld na een insectensteek, voor een schaafwond, bij zonnebrand of andere veelvoorkomende wondjes.


Wij adviseren om in ieder geval de volgende artikelen altijd bij u te hebben tijdens uw reis:

EHBO-koffers

Aspivenin uitzuigpompje

Tekentangen

Coldpacks

Aloë Vera gel






EHBO-koffer

Er zijn verschillende EHBO-koffers en EHBO reissets verkrijgbaar. Zoals deze uitgebreide verbandkoffer. Zorg in ieder geval dat de koffer/reiskit voorzien is van diverse (waterbestendige) wondpleisters, desinfectie, een pincet, hechtpleisters, een (verband)schaar en steriel gaaskompres.

Aspivenin en tekentang

Insecten of dieren die steken of bijten kun je bij vrijwel elke vakantiebestemming tegenkomen. Het Aspivenin uitzuigpompje is een heel handig hulpmiddel als je gebeten of gestoken bent door een insect. Het vacuümpompje zuigt het gif snel en veilig uit de huid, wat de kans op pijn, zwelling en jeuk vermindert. De Aspivenin is te gebruiken bij steken of beten van onder andere wespen, horzels, muggen, teken, spinnen, kwallen, slangen, schorpioenen en steekvisjes.

Teken komen niet alleen in Europa voor. Je kunt ze ook tegenkomen in de tropische bossen van Panama, Colombia, Suriname of in andere Latijns-Amerikaanse landen. Ook in Azië en Afrika zitten de teken in het struikgewas, hoge gras en in de bossen. Onlangs is er zelfs een Reuzenteek gevonden in Nederland. Normaliter verblijft deze teek in Zuid- en Oost-Europa, Nood-Afrika en Azië. In onze blog ‘Teken, van onschuldige larve tot een risicovolle beet’ vertellen wij meer over het voorkomen van teken en het verwijderen van teken met behulp van de juiste tekentang.

Coldpacks

Coldpacks zijn veelvuldig in te zetten bij (sport)blessures, zoals verstuikingen, zwellingen krampen, verrekkingen en bloeduitstortingen, maar ook bij brandwonden, lokale verdoving en tandpijn. Extra handig voor onderweg zijn de instant cold packs. Deze hoeven namelijk niet vooraf gekoeld te worden. In het zakje bevinden zich twee -door een binnenzakje gescheiden- stoffen. Wanneer deze stoffen (door het stukknijpen van het binnenzakje) worden samengevoegd ontstaat een sterk koelende chemische reactie. Heb je wel een koeling tot je beschikking dan kun je ook kiezen voor cold packs die je vooraf dient te koelen.

Aloë Vera gel

Aloë Vera is multifunctioneel. Het heeft een pijnstillende, ontsmettende, jeukstillende en verzorgende werking. De gel kan bij verschillende huidproblemen gebruikt worden en wordt in verband met de verkoelende werking ook vaak als after-sun middel toegepast. Ook wordt de Aloë Vera gel vaak ingezet bij het behandelen van sportblessures zoals een verstuikte enkel. Je kunt het dus gebruiken bij insectensteken en –beten, bij brandwonden of zonnebrand, bij een beschadigde of geïrriteerde huid.
In veel gevallen biedt Mesitran (honingzalf) ook uitkomst. Meer informatie over Mesitran vind je in onze blog ‘de geneeskrachtige werking van honing’.

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer (EHBO) artikelen die van pas kunnen komen.

Wij hebben een handige checklist voor u gemaakt, zodat u goed voorbereidt op reis kunt:


Voor de sportieve reizigers


Ben je diabetes patiënt?
Vergeet dan niet voldoende teststrips en insulinespuiten mee te nemen op reis!

Uiteraard hopen wij vooral dat je de EHBO artikelen ongebruikt mee terugneemt ;)

Goede reis!

17 juli 2019