Ontharen, harsen en waxen

Het verschil tussen harsen en waxen

Weet je wat het verschil is tussen harsen en waxen? Eigenlijk is er geen verschil, behalve dat harsen de Nederlandse vertaling is van het Engelse woord waxen. Er zijn wel verschillende soorten hars en wax en verschillende manieren van harsen en waxen. Bij ons kun je kiezen uit harde hars of zachte hars. De harde hars is verkrijgbaar in harsparels (ook wel harskorrels genoemd), harsblokken of harsschijven. De zachte hars is verkrijgbaar in harspatronen, hars in blik of kant-en-klare harsstrips. De harsstrips zijn als enige koud toe te passen. Alle andere hars dient verwarmd te worden met een harsverwarmer.


Ontharen met zachte hars

De voordelen van zachte hars

Andere termen voor zachte hars zijn warme hars, warmwax of softwax. Zachte hars is uitermate geschikt voor het harsen van grotere lichaamsdelen, zoals de benen, armen, borst en rug. Het aanbrengen van zachte hars werkt over het algemeen sneller dan het aanbrengen van harde hars, voornamelijk omdat zachte hars niet hoeft uit te harden. Het is direct te verwijderen met behulp van harsstrips. De meest eenvoudige en ‘schone’ toepassing van zachte hars is doormiddel van harspatronen. De patronen zijn voorzien van een handige mondstuk met roller die de hars gelijkmatig verdeeld op de te ontharen gebieden. Door het gebruiksgemak van zachte hars kiest men vaak eerst voor zachte hars alvorens men overstapt naar harde hars.
Nog een voordeel is dat zachte hars bij relatief lage temperatuur te gebruiken is. De ideale temperatuur is 37 tot 39 graden.

Ben je particulier? Dan zijn de harssets echt een aanrader. We noemen het ook wel een startersset of reisset, omdat je met deze complete sets direct kunt starten en omdat de harsset ideaal is om mee op reis te nemen. Het is voorzien van harspatronen, harsstrips, nabehandelingsolie en een harsverwarmer en is verpakt in een handige draagtas. De harssets zijn verkrijgbaar voor de normale huid en de gevoelige huid. De patronen, strips en voor en nabehandeling zijn eenvoudig na te bestellen of extra bij te bestellen.

Soorten zachte hars

Harspatronen

Bij ons heb je keuze uit zo’n 20 verschillende soorten zachte hars in een harspatroon. Bijvoorbeeld de harspatroon voor gezicht en lichaam, voor de gevoelige huid, voor alle huidtypen, voor de tere huid of speciaal voor mannen. Maar je kunt ook kiezen uit verschillende varianten zoals honing, choco, karité, aardbei, kokosnoot, houtskool, vanille of azuleen. De mondstukken/rollers kunnen ook verschillen. Je kunt kiezen uit drie maten:
 • Harspatroon brede kop: geschikt voor het lichaam. Met name het bovenlichaam en de benen
 • Harspatroon smalle kop: geschikt voor zones die meer precisie vereisen
 • Harspatroon mini: geschikt voor wenkbrauwen en bovenlip

Hars in blik

In harsblikken zit ook zachte hars. Ondanks dat de hars zacht is, dient deze toch opgewarmd te worden in een harsverwarmer. Deze hars is ideaal voor het ontharen van grotere zones, zoals de benen, rug of borst. Deze hars verkrijgbaar in 400ml of 800ml en is geschikt voor de gevoelige huid, voor alle huidtypen en voor lichaam en gezicht. De zachte epilatiewas Choco is verrijkt met cacao-olie en zoete amandel-olie. Deze hars is verkrijgbaar in een blik van 800ml.


Benodigdheden voor ontharing met zachte hars

Harsverwarmer

Je kunt kiezen uit verschillende harsverwarmers. Let goed op dat je een harsverwarmer kiest die geschikt is voor het opwarmen van harspatronen. Er zijn ook gecombineerde harsverwarmers. Deze hebben ruimte voor het opwarmen van zachte hars in patronen of in blik en voor harde hars blokken, schijven of parels.

Harspatronen of hars in blik

Harspatronen: Er zijn verschillende soorten harspatronen. Let goed op welk mondstuk je kiest en voor welk huidtype de hars geschikt is. Het aantal te gebruiken harspatronen is moeilijk in te schatten. Dat is afhankelijk van de oppervlakte van het te ontharen gebied. Een gemiddelde indicatie: voor 2 benen van heup tot enkel is 1 harspatroon nodig.
Hars in blik: er zijn verschillende soorten hars in blik. Let goed op dat je een soort kiest dat geschikt is voor uw huidtype.

Harsstrips

Harsstrips zijn los verkrijgbaar of op rol. Let goed op dat je de juiste afmeting kiest voor het te ontharen gebied.

Voor- en nabehandeling

Een goede voorbehandeling zorgt voor een effectief resultaat en bescherming van de huid. De nabehandeling zorgt voor een goede verzorging van het onthaarde gebied. Wij adviseren de talkpoeder en/of tonic als voorbehandeling en de olie of Aloë Vera gel als nabehandeling. Ook kun je kiezen voor een haargroei remmende olie.

Let op: Kies je voor zachte hars uit blik, dan heb je een harsspatel nodig om de hars aan te brengen op de te ontharen zone.

Werkwijze voor het ontharen met zachte hars

 • Lees eerst de gebruiksaanwijzing van de harsverwarmer
 • Activeer de harsverwarmer. De ideale temperatuur voor harspatronen en hars in blik is 37 tot 39 graden.
 • Plaats de harspatronen of het blik in de harsverwarmer. De hars is gebruiksklaar als deze vloeibaar is.
 • Ondertussen kun je het te ontharen gebied voorbehandelen met een tonic of talkpoeder.
 • Controleer of de hars niet te warm is door het eerst voorzichtig te testen op de binnenkant van je pols.
 • Je kunt ervoor kiezen om de roller eerst over een harsstrip te rollen, zodat de hars goed verdeelt wordt over de rollerkop. Bij hars uit blik kun je de hars direct aanbrengen.
 • Breng de hars aan op het te ontharen gebied. Doe dit altijd met de haargroeirichting mee.
 • Breng een harsstrip aan op de aangebrachte hars. Druk de strip goed aan.
 • Trek de strip met een snelle en krachtige beweging van de huid. Doe dit altijd tegen de haargroeirichting in.
 • Herhaal bovenstaande stappen tot het hele gebied onthaard is.
 • Verwijder de eventuele harsresten met een hydraterende nabehandelingsolie.
 • Smeer het onthaarde gebied eventueel in met een Aloë Vera gel om de huid te kalmeren en te verfrissen.
 • Vergeet de harsverwarmer niet uit te zetten en wacht met het opbergen van de harsverwarmer tot deze volledig is afgekoeld.

Ontharen met harde hars

De voordelen van harde hars

Harde hars wordt ook wel filmhars, hardwax, hotwax of coldwax genoemd. Het grootste voordeel van harde hars is dat er geen strips nodig zijn. Harde hars stolt na het aanbrengen op het te ontharen gebied waarna het met de hand van de huid getrokken kan worden. Daarnaast is harde hars niet plakkerig en minder pijnlijk dan harsen met zachte hars. Dat komt doordat harde hars vooral aan de haren hecht en niet aan de huid. Omdat harde hars zeer nauwkeurig aangebracht kan worden met de juiste spatel is het uitermate geschikt voor het ontharen van gevoelige en kleine delen van het lichaam, zoals oksels, bikinilijn en gezicht (o.a. bovenlip en wenkbrauwen). Voor Brazilian Wax wordt ook harde hars gebruikt. Harde hars wordt warm aangebracht, waarna het stolt op de huid. Omdat de hars ook iets krimpt als het afkoelt, worden de haartjes goed ingekapseld. Door de inkapseling is harde hars ook geschikt voor het verwijderen van fijne en/of korte haren.

Soorten harde hars

Harsparels

Harsparels zijn gemaakt uit bijenwas. Het voordeel van bijenwas is het lage smeltpunt. Dit maakt het geschikt voor alle huidtypes, zelfs de meest gevoelige huid. De ideale temperatuur van deze hars is 38 tot 40 graden.

Hars blokken en harsschijven

Harsblokken en harsschijven hebben dezelfde eigenschappen. Het enige verschil is de vorm. Welk soort men kiest is meestal afhankelijk van de grootte van harsverwarmeren de hoeveelheid hars die nodig is voor het te ontharen gebied. De ideale temperatuur van deze hars is 40 tot 45 graden.


Benodigdheden voor ontharing met harde hars

Harsverwarmer

Je kunt kiezen uit verschillende harsverwarmers. Let goed op dat je een harsverwarmer kiest die geschikt is voor het opwarmen van harde hars, zoals harsparels, harsblokken of harsschijven. Er zijn ook gecombineerde harsverwarmers. Deze hebben ruimte voor het opwarmen van harde hars, voor harspatronen en hars uit blik.

Harde hars

Er zijn verschillende soorten harde hars. Bij ons kun je kiezen uit harsparels, harsblokken en harsschijven. Al deze soorten zijn verkrijgbaar voor verschillende huidtypes.

Harsspatel

Een harsspatel kies je op basis van het te ontharen gebied. De grootte van de spatel is daarbij belangrijk. Bij ons kun je kiezen uit houten wegwerpspatels, herbruikbare beukenhouten spatels en flexibele rvs spatels

Voor- en nabehandeling

Een goede voorbehandeling zorgt voor een effectief resultaat en bescherming van de huid. De nabehandeling zorgt voor een goede verzorging van het onthaarde gebied. Wij adviseren de talk poeder en/of tonic als voorbehandeling en de olie of Aloë Vera gel als nabehandeling.
Ook kun je kiezen voor een haargroei remmende olie.

Werkwijze voor het ontharen met harde hars

 • Lees eerst de gebruiksaanwijzing van de harsverwarmer
 • Activeer de harsverwarmer. De ideale temperatuur voor de harde hars staat aangegeven op de verpakking van de hars. Voor harsparels is dat bijvoorbeeld 38 tot 40 graden.
 • Smelt de hars tot deze stroperig is.
 • Ondertussen kun je het te ontharen gebied voorbehandelen met een tonic of talkpoeder.
 • Controleer of de hars niet te warm is door het eerst voorzichtig te testen op de binnenkant van uw pols.
 • Breng de hars met een snelle beweging aan op het te ontharen gebied met een daarvoor geschikte harsspatel. Zorg dat je de hars altijd aanbrengt met de haargroeirichting mee.
  Bij harde hars breng je een dikkere laag aan dan bij zachte hars, omdat de hars dient als strip, nadat het gestold is. Je hebt daarom geen harsstrips nodig.
 • Wacht tot de hars volledig uitgehard is. Doe je dit niet, dan kan de hars vroegtijdig ‘scheuren’.
 • Maak een stukje van de hars los van de huid, voldoende zodat je het kunt vastpakken.
 • Trek de hars met een snelle en krachtige beweging van de huid. Doe dit altijd tegen de haargroeirichting in.
 • Herhaal bovenstaande stappen tot het hele gebied onthaard is.
 • Verwijder de eventuele harsresten met een hydraterende nabehandelingsolie.
 • Smeer het onthaarde gebied eventueel in met een Aloë Vera gel om de huid te kalmeren en te verfrissen.
 • Vergeet de harsverwarmer niet uit te zetten en wacht met het opbergen van de harsverwarmer tot deze volledig is afgekoeld.

Hars voor mannen

Steeds meer mannen vinden de weg naar de schoonheidssalon voor een vakkundig uitgevoerde epilatie. De redenen om zich door de specialist te laten ontharen zijn divers: comfort tijdens het sporten, hygiëne of puur voor de esthetiek. Sibel ontwikkelde hars speciaal voor de mannenhuid. De hars is verkrijgbaar in losse patronen. De hars heeft een verfrissende eucalyptusolie als basis en is zacht voor de huid. Daarnaast bevat het natuurlijke bijenwas en een natuurlijk antisepticum. Voor het verwijderen van harsresten en hydratatie van de huid na het harsen, kun je kiezen voor een nabehandelingsolie voor mannen. Ook deze olie is op basis van eucalyptusolie en sluit daarom goed aan op de hars voor mannen.

Voor- en nabehandeling bij harsen

Wil je het harsen eenvoudiger maken én je huid goed verzorgen? Dat doe je met de juiste voor- en nabehandelingsproducten.

Tonic

De voorbehandelingstonic bereidt de huid voor op een eenvoudige epilatie. De tonic maakt de huid vetvrij waardoor de hechting tussen de haartjes en de hars verbeterd wordt.

Talkpoeder

Talkpoeder verzacht de huid, verwijdert effectief alle sporen van transpiratie en zorgt voor een betere grip op de haren. Daarnaast zorgt het ervoor dat de hars minder op de huid plakt. Dit maakt het harsen minder pijnlijk, omdat het pleistereffect minder is. Het harsresultaat blijft hetzelfde.

Nabehandelingsolie

Met deze olie verwijder je eenvoudig de harsresten van je huid. Tegelijkertijd hydrateert het de huid. Toe te passen na het gebruik van alle soorten hars. Verkrijgbaar in een flesje van 125ml of 250ml.

Aloë Vera gel

Aloë Vera gel wordt gewonnen uit de Aloë Vera plant. Het heeft een pijnstillende, ontsmettende, jeukstillende en verzorgende werking en wordt daarom graag gebruikt na het harsen. Bij ons kun je kiezen uit twee gels. De Aloë Vera gel van Volatile. Deze gel zit in een flesje van 100ml. Vind je 100ml niet voldoende? Dan is de Aloë Vera van Sibel zeker een aanrader. De fles van 500ml is voorzien van een handig pompje waarmee je de gel goed kunt doseren.

Haargroeiremmers:

Harsen heeft ten opzichte van scheren het voordeel dat de haartjes langer wegblijven. Echter komt er ook na het harsen een moment dat de nieuwe haartjes doorkomen. Om dat moment nog langer uit te stellen, kun je Volatile Aardamandelolie gebruiken. Naast dat deze fijne olie de haargroei voorkomt en beperkt, werkt het ook verzachtend en beschermend, wat roodheid van de huid voorkomt. Ook heeft de olie een positief effect op celvernieuwing, het stimuleert de huidcirculatie, versterkt de huidelasticiteit en werkt als een sterke antioxidant.