Griep, voorkomen of genezen?

Griep, voorkomen of genezen?

Wat is griep en hoe wordt het overgedragen?

De veroorzaker van griep is een influenzavirus die jaarlijks kan veranderen en wordt overgedragen via de lucht. Het besmettelijke virus zit in de keel van iemand die besmet is. Als deze persoon praat, hoest of niest, worden er kleine druppeltjes met het virus in de lucht verspreid. Door inademing van deze druppeltjes kunnen mensen besmet raken. Daarnaast kan het virus ook overgebracht worden via de handen of voorwerpen die in aanraking zijn gekomen met het virus. Bijvoorbeeld als een besmet iemand in de hand niest, deze hand niet wast en vervolgens iemand anders een hand geeft of een veelgebruikt voorwerp vastpakt, zoals een deurklink of winkelwagentje.


Hoe weet ik of ik griep heb?

Een flinke verkoudheid wordt vaak griep genoemd, maar griep en verkoudheid zijn niet hetzelfde. Klachten van griep kunnen zijn: keelpijn, hoesten, spierpijn, hoofdpijn, koorts, koude rillingen en men is meestal erg moe. Deze klachten beginnen meestal vrij plotseling en kunnen enkele dagen tot een week aanhouden.


Wat moet ik doen als ik griep heb?

Gezonde mensen die buiten de risicogroep* vallen, genezen meestal zonder medicatie. Als je griep hebt, dan is het vooral belangrijk dat je goed uitziekt. Volg daarnaast de volgende tips op:

  • Rust goed uit
  • Vermijd lichamelijke inspanning
  • Bij koorts is het extra belangrijk om het vocht in uw lichaam op peil te houden. Veel (water) drinken dus!
  • Voorkom dat uw lichaam afkoelt als u koorts hebt
  • Neem eventueel paracetamol in tegen koortsverschijnselen en pijn
  • Houd er rekening mee dat je besmettelijk bent voor mensen in jouw omgeving, dus zorg voor goede hygiëne

Ben je langer dan 5 dagen ziek, is de koorts hoger dan 38C of blijven de klachten toenemen? Raadpleeg dan jouw huisarts.


Hoe kan ik griep en de verspreiding van het virus voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het griepvirus te voorkomen, gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. (Dus ook voor Coronavirussen). Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Handen wassen met water en zeep

Was je handen regelmatig met water en zeep, bijvoorbeeld Baktolin of Unicura. En dan vooral na het hoesten, niezen en na het snuiten van je neus.
In het instructiefilmpje hieronder wordt uitgelegd hoe je je handen grondig wast.



Handdesinfectans voor onderweg

Ben je onderweg en ben je niet in de gelegenheid om je handen te wassen? Dan kun je ook kiezen voor een handdesinfectans zoals Sterillium MED of gel, Spirigel, Manusept of Skinman Soft. Al deze handdesinfectans zijn verkrijgbaar in een handige meeneemverpakking van 100ml.

Bij hoesten en niezen

Gebruik papieren zakdoekjes, handdoekjes of tissues. Heb je geen papieren zakdoekjes, handdoekjes of tissues bij de hand? Hoest dan in de plooi van uw elleboog. Gebruik een zakdoek maar één keer. Gooi de zakdoek na gebruik weg. Was hierna je handen. Het is niet nodig om bij iedereen die hoest of niest uit de buurt te blijven. Houd pasgeboren baby’s wel uit de buurt van hoestende en niezende mensen.

Zorg verder dat je dingen die je met de hand aanraakt regelmatig schoonmaakt. Denk daarbij aan deurklinken, trapleuningen en kranen. Zorg ook regelmatig voor schoon bedlinnen en verse lucht in huis. Laat bijvoorbeeld een raam op een kier staan of zet, indien mogelijk, het rooster in het raam open.

Griepprik

Er is een inenting tegen het influenzavirus (griep): de griepprik. Deze inenting werkt na twee weken en beschermt dan voor een periode van 4 tot 6 maanden. Risicogroepen ontvangen automatisch een uitnodiging van de huisarts.
Meer informatie over de griepprik vindt u onze blog “griepprik, ja of nee?


Is er een medicijn tegen griep?

In de meeste gevallen gaat griep vanzelf weer over. Het kan wel 1 tot 3 weken duren voordat iemand zich weer helemaal fit voelt. Er is geen medicijn specifiek tegen de griep, wel kun je de koorts en pijn verlichten met paracetamol.

Heb je griep? Neem in de volgende gevallen contact op met jouw huisarts:

  • Als je benauwd wordt en veel slijm ophoest
  • Als je suf wordt
  • Als je weinig drinkt en plast
  • Als de koorts niet over gaat na 5 dagen
  • Als je meer kans hebt om erger ziek te worden door
  • Als je binnen de risicogroep* valt

*Risicogroep: meer informatie over de risicogroep vind je hier.

Bron: RIVM

29 januari 2020