Pilates

Wat is Pilates?

Pilates kan je het best omschrijven als een mengvorm van gymnastiek en yoga. De nadruk ligt op het ontwikkelen van het “krachtcentrum” of powerhouse: de spieren die de wervelkolom ondersteunen en stabiliseren. Namelijk de bekkenbodem, de diepe rug-, buik- en bilspieren. Joseph Pilates (1880-1967) is de grondlegger van deze bewegingsmethode. Hij had zelf een zwakke gezondheid en zocht intensief naar een manier om zijn eigen gezondheid te verbeteren. Zijn bevindingen paste hij eerst met succes toe tijdens de revalidatie van oorlogsveteranen. Vervolgens verfijnde hij zijn aanpak voortdurend en op het einde van zijn leven genoot hij grote bekendheid onder topsporters.

Pilates is populair

Tegenwoordig zijn vooral de oefeningen op de mat en het daarbij gebruikte klein materiaal bekend bij het grote publiek. Essentieel voor de Pilates methode is de focus op het versterken van het krachtcentrum. Omdat je de oefeningen ook thuis kunt doen, is Pilates een goedkope vorm van lichaamsbeweging. Onderzoek heeft aangetoond dat de ontwikkeling van een stevig krachtcentrum essentieel is voor onze gezondheid. Bij Pilatesoefeningen is een correcte houding van groot belang. Hierdoor voel je je langer en slanker. Daarnaast verhogen de oefeningen je spierkracht wat je dan weer een gevoel van sterkte geeft. Ook verkorte en te strakke spieren worden langer zodat je flexibeler en beweeglijker wordt. Bij het oefenen ga je steeds op zoek naar een juiste balans tussen kracht en souplesse. Dankzij de nadruk op een juiste ademhaling draagt Pilates bij aan de harmonie tussen lichaam en geest.

Hoe doe je aan Pilates?

Een oefenmat … meer heb je niet nodig om met Pilates oefeningen te beginnen.

De basisprincipes van pilates

De Pilates methode is gebaseerd op 6 onderling verbonden principes:

Ademhaling

Veel mensen hebben een hoge en oppervlakkige ademhaling. Hierdoor kan spanning op de nek- en schouderspieren ontstaan.
Dit leidt vaak tot spanningshoofdpijn. De Pilatesmethode beoogt een volledige ademhaling. Je gebruikt niet alleen het bovenste deel van de longen (borstademhaling) maar de volledige longen. Deze rustige en diepe ademhaling zorgt voor “ontspanning in de inspanning”. De bedoeling is het bereiken van harmonie tussen het ritme van de ademhaling en de oefeningen.
Globaal gezien ga je uitademen bij het leveren van de inspanning en inademen bij de voorbereiding en het herstel.

Controle

Het beheerst uitvoeren van de bewegingen is een belangrijke voorwaarde om de beoogde spieren effectief te laten werken.
Dit is van wezenlijk belang voor het voorkomen van blessures. Wat kan helpen, is je oefeningen uitvoeren voor de spiegel zodat je jezelf kan controleren.

Nauwkeurigheid

De oefeningen zijn zodanig ontworpen dat elk detail in de uitvoering belangrijk is. Om deze precisie te bereiken, is een goede coördinatie noodzakelijk.
Pas dan zijn de oefeningen effectief.

Krachtcentrum

De bron van kracht en beweging zit centraal in het lichaam, ter hoogte van de navel. De rug- en buikspieren, heupen en billen zijn essentieel voor een correcte houding. Een geactiveerd krachtcentrum zorgt voor meer centrale stabiliteit en meer gecontroleerde beweeglijkheid van de ledematen. Alle oefeningen vertrekken vanuit dit geactiveerd krachtcentrum.

Concentratie

Je aandacht richten op de spieren die de beweging uitvoeren, helpt zeker om de oefeningen soepeler uit te voeren en ze te stabiliseren.
Tegelijk maakt het je via deze mentale betrokkenheid zeer bewust van je eigen lichaam.

Vloeiende bewegingen

Als je de oefeningen eenmaal onder de knie hebt, is de volgende stap om deze vloeiend in elkaar te laten overlopen. Deze aaneenschakeling ondersteunt het ontwikkelen van je uithoudingsvermogen. Het is belangrijk dat je hierin je eigen ritme zoekt dat comfortabel aanvoelt.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Bij Pilates draait het om kwaliteit in plaats van hoeveelheid. Het aantal herhalingen van een oefening is minder belangrijk dat een correcte uitvoering van de oefeningen.

Pilatesoefeningen kunnen bijdragen aan:

  • toename van kracht en flexibiliteit
  • verbeterde lichaamshouding
  • verdieping en verbetering van de ademhaling
  • versterking van de buik- en bilspieren
  • verbeterde bloedcirculatie en spijsvertering
  • meer lichamelijke en geestelijke balans
  • grotere stabiliteit
  • vermindering van rugklachten
  • betere nachtrust

Praktische pilates tips:

  • Oefen in een rustige ruimte met aangename temperatuur.
  • Oefen op sokken of blote voeten, zo worden je voetspieren meer aan het werk gezet.
  • Oefen in makkelijk zittende kleding.
  • Gebruik een matje en een kussentje als je last hebt van je onderrug.
  • Haal meer uit Pilates door het gebruik van klein oefenmateriaal.
  • Ben je zwanger? Raadpleeg een Pilates instructeur welke oefeningen voor jou geschikt zijn.

Voordat je gaat beginnen met Pilates oefeningen willen wij er op wijzen dat bij twijfel over gevolgen voor je gezondheid of over de juiste uitvoering van de oefeningen je beter eerst contact kunt opnemen met een arts, fysiotherapeut of gediplomeerd sportinstructeur.

Pilates producten online bestellen bij Merkala

Bestel de meest gebruikte artikelen op het gebied van Pilates gemakkelijk online bij Merkala.
Je profiteert van scherpe prijzen en je kunt veilig en snel betalen. In ons assortiment vind je de nieuwste collectie.