Winterklaar? Tips bij verkoudheid, wintervoeten en spierpijn

Winterklaar? Tips bij verkoudheid, wintervoeten en spierpijn

“Nok nok” De winter staat voor de deur. Volgens de sterrenkundige kalender begint de winter meestal op 21 december, maar astronomisch kan dit ook 20 of 22 december zijn. Astronomisch gezien begint de winter namelijk op de kortste dag van het jaar, wanneer de zon het laagst aan de hemel staat. Bij de winter denken we ook aan sneeuw en ijs. En ook al lijkt de winter dit jaar mild te beginnen, "niets is zo veranderlijk als het weer". Met de inkoop van onder andere spikes, kersenpittenkussens, Toco Tholin en wintervoetencrème zijn wij goed voorbereid. U ook?

Verkoudheid voorkomen

Veel mensen denken dat verkoudheid veroorzaakt wordt door kou. Niet zo vreemd, gezien de benaming verkoudheid. Echter klopt die theorie niet. Verkoudheid wordt namelijk veroorzaakt door een virus. Het verkoudheidsvirus verspreidt zich via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die weer door anderen worden ingeademd. Ook kan het via de handen worden overgedragen. Bijvoorbeeld als men niest of hoest in de hand en met die hand in aanraking komt met een ander.

Het voorkomen van een besmetting is erg moeilijk. Regelmatig uw handen wassen of een handdesinfectans gebruiken, kan de kans op besmetting verkleinen. Gelukkig zijn er middelen die de klachten van een verkoudheid kunnen verzachten.

Tips bij verkoudheid en kriebelhoest

Toco-Tholin druppels

Toco-Tholin, ook wel bekend als ‘het oude huismiddel’, werkt verzachtend voor de luchtwegen en zorgt ervoor dat u vrijer kunt ademen. Ook werkt het tegen een kriebelkeel en geeft meer lucht tijdens het sporten. U kunt een paar druppels aanbrengen op uw huid, bijvoorbeeld op uw borst of rug, maar u kunt ook een paar druppels toevoegen aan een stoombad of inhalator. Voor een kriebel in uw keel, kunt u een paar druppels toevoegen aan een lepel honing en deze zo lang mogelijk in uw mond houden. Om uw keel tot rust te brengen kunt u een paar druppels Toco-Tholin inmasseren op uw hals.

Volatile etherische olie

Ook Volatile heeft een aantal etherische oliën die verlichting geven bij verkoudheid, griep en kortademigheid. Zoals de Eucalyptus Wild. Deze etherische olie is sterk antiseptisch (ontsmettend), goed voor de luchtwegen en heilzaam bij verkoudheid en griep. De etherische olie Dennen heeft dezelfde eigenschappen als de Eucalyptus Wild, met als extra eigenschap dat het de ademhaling verdiept. De oliën kunt u aanbrengen op uw lichaam of u kunt ervoor kiezen om het te verdampen op een aromasteen of te vernevelen met een diffuser.

Pas op met het gebruik van menthol houdende producten bij kinderen onder de drie jaar. De menthol kan in het ergste geval laryngospasmen en zelfs ademstilstand veroorzaken.


Winterhanden en wintervoeten voorkomen

Een branderig gevoel, rode zwellingen of helemaal geen gevoel meer aan handen en/of voeten. Winterhanden en voeten zijn geen pretje. Hoe winterhanden en wintervoeten precies ontstaan, is niet geheel duidelijk. Wel weten we dat bloedvaatjes in de huid tijdelijk vernauwen of verkrampen bij temperaturen onder de 10 graden. De doorstroming van het bloed wordt daardoor belemmerd waardoor stuwing en/of een tekort aan zuurstof in de huid ontstaat. Het gevolg is dat de huid rood wordt, het kan gaan jeuken, zwellen en ontsteken. Er kunnen zelfs blaren ontstaan.

Tips bij winterhanden en wintervoeten

Het allerbelangrijkste is dat u langdurige blootstelling van uw handen en voeten aan koude lucht en vocht vermijdt. Zorg voor goede bescherming van uw handen en voeten door warme handschoenen, sokken en schoenen te dragen. Denk er ook om dat u uw handen of voeten niet afknelt door te strakke handschoen, sokken of schoenen te dragen. Dat zorgt namelijk ook voor vermindering van de doorbloeding van vingers en tenen. Als deze tip niet meer werkt, dan kunt u gebruik maken van warmte balsems of lotions.

Samenwerkende Pedicures

Voor een warm gevoel en om de doorbloeding in uw handen en voeten te stimuleren, kunt u de lotions van Samenwerkende Pedicures gebruiken. U dient de lotion twee maal daags goed in te masseren voor het beste resultaat. Deze lotion is ook geschikt voor diabetici.

Daarnaast heeft Samenwerkende Pedicures een balsem ontwikkeld. Deze balsem stimuleert de doorbloeding van de voeten en zorgt voor een weldadig warm gevoel door o.a. Arnica-extracten en peper. U kunt de voetbalsem dagelijks gebruiken. Twee maal daags licht inmasseren.

Laufwunder

Naast Samenwerkende Pedicures, hebben we ook een warmte gevende voetbalsem van Laufwunder: de Voetbalsem Rood. Door het gebruik van Arnica-extracten (1%) heeft de balsem een bewezen verwarmend effect. De balsem is in het bijzonder geschikt voor de verzorging van de normale en droge huid. Dankzij de evenwichtige samenstelling geeft de balsem een aangenaam huidgevoel na het masseren. Daarnaast heeft de voetbalsem Rood een deodoriserende werking.

Gehwol

En dan hebben we nog de voetbalsem van Gehwol: de Fusskraft Rood. Gehwol Fusskraft Rood is een verwarmende en vette onderhoudsbalsem voor de droge huid van uw voeten. Extracten van paprika, activerende kamfer, gember en etherische oliën met rozemarijn en bergdennen stimuleren de circulatie en zorgen voor een prettig warm gevoel.

 Samenwerkende Pedicures Wintervoeten 75 ml Samenwerkende Pedicures Voetbalsem Rood 150 ml Laufwunder voetbalsem Rood 75 ml Gehwol Fusskraft Rood 75ml


Vastzittende of stramme spieren voorkomen

Er is nog geen eenduidige verklaring waarom men tijdens de winterperiode meer last heeft van vastzittende of stramme spieren. Een verklaring kan zijn dat de doorbloeding van de spieren afneemt in de winter. Door de kou kan het bloed in de aderen rond de spieren stollen. Door de verminderde doorbloeding worden spieren stram en kunnen ze vast gaan zitten.

Nog een verklaring voor de vastzittende spieren kan zijn dat men tijdens de koude perioden minder beweegt/sport dan tijdens de warmere perioden van het jaar. Door minder te bewegen, neemt de doorbloeding en de conditie van de spieren af. Ook kan het lichaam de afvalstoffen minder goed kwijt, doordat er minder of geen transpiratie plaats vindt. Afvalstoffen worden namelijk via zweet afgevoerd. Als dit proces niet in werking wordt gezet, slaat het lichaam de afvalstoffen op in de spieren, waardoor de kans op stramme en vaste spieren toeneemt.

Tips bij vastzittende of stramme spieren

Warm aankleden

Er zijn verschillende manieren om vastzittende of stramme spieren te voorkomen of te verhelpen. Ten eerste is het belangrijk dat u uw spieren warm houdt door u tijdens de koude dagen warm aan te kleden. Veel mensen vergeten dat binnenshuis en creëren daardoor stijve nekspieren door kou. Warmtemiddelen zoals een kersenpitkussen of een warmtekussen helpen een stijve nek te voorkomen.

Blijf in beweging

Ten tweede: Zorg dat u in beweging blijft. Veel mensen hebben de neiging om minder te bewegen als zij last van stijve spieren hebben. Terwijl het juist van belang is dat u de doorbloeding bevordert en dat doet u door te bewegen. Een goede toevoeging daaraan is de warme balsem van Toco Tholin. Het bevordert de doorbloeding in de spieren en zorgt daarbij ook voor een warmtegevoel op de huid. Het warmte-gevoel van de balsem wordt versterkt door beweging en vocht, bijvoorbeeld door transpiratie of douchen.

Massage

Als deze tips niet werken, dan kunt u nog kiezen voor massage. Daarbij kunt u gebruik maken van de massageolie Naturas Warm van Toco Tholin. Deze heeft de eigenschap dat het de doorbloeding van spieren en gewrichten stimuleert. Of neem 100ml basis massageolie, voeg daar 15 druppels Volatile jeneverbes aan toe. De etherische olie Volatile jeneverbes stimuleert de afvoer van afvalstoffen, wat spierpijn tegengaat of reduceert. Raadpleeg altijd een professional, zoals een fysiotherapeut, voor een goede massage of advies daarin.

5 december 2018