Sudocrem: de veelzijdige billencrème voor jong en oud

Sudocrem: de veelzijdige billencrème voor jong en oud

Je herkent het grijsrode potje vast wel. Of je het nu billencrème, zinkzalf of 'sudocrème' wilt noemen; iedereen weet precies wat je bedoelt. Het meest gebruikte hulpmiddel bij luieruitslag maakt dagelijks een hoop baby's (en daarmee ook ouders) blij. Gelukkig voor die ouders is Sudocrem niet alleen voor babybillen. Deze zinkzalf kan voor een reeks aan huidproblemen ingezet worden, waar we later in de blog op terugkomen. Om te beginnen is het nuttig om te weten waar Sudocrem hoofdzakelijk uit bestaat.

Dit zit er in Sudocrem zinkzalf

Het hoofdingrediënt Zinkoxide beschermt en verzacht de huid. Lanoline (wolvet) heeft qua structuur veel weg van ons natuurlijke huidvet. Het beschermt de huid tegen uitdroging en heeft een verkoelende werking. Benzylalcohol is een kleurloze vloeistof met ontsmettende en licht verdovende eigenschappen en vermindert de jeuk. Paraffine lijkt op vaseline en heeft een sterke antibacteriële werking.

De volledige ingrediëntenlijst van Sudocrem: Aqua, Paraffinum liquidum, Zinc oxide, Paraffin, Lanolin, Cera microcristallina, Sorbitan sesquioleate, Benzyl benzoate, Cera alba, Benzyl alchol, linalyl acetate, propylene glycol, benzyl cinnamate, lavender oil, citric acid, BHA.

Waarvoor Sudocrem zinkzalf gebruikt kan worden

Sudocrem zinkzalf kan helpen bij:

  • Luier- en incontinentie uitslag (rode billen): Voorkomt en verzorgd rode uitslag bij het vervangen van luiers en bij incontinentie uitslag. Breng een dunne laag crème aan om de kwetsbare plekken te beschermen tegen uitslag.
  • Een geïrriteerde en kwetsbare huid: De zinkoxide in de crème behandelt, beschermt en verzacht de huid.
  • Een ruwe, schrale en geprikkelde huid: De benzylalcohol heeft een licht verdovend effect wat helpt bij een geprikkelde huid. De crème trekt snel in en maakt de huid weer soepel en zacht.
  • Kalknagels: Er zijn goede ervaringen met het gebruik van Sudocrem tegen kalknagels, en dat is eigenlijk niet vreemd. De paraffine in de crème heeft een sterke antibacteriële werking, wat het ontstaan van kalknagels tegengaat. De ingesmeerde nagel kan afgedekt worden met een gaasje waardoor het niet afgeeft in de sokken of op kleding.
  • Smetplekken (intertrigineus eczeem): Sudocrem is een uitstekende oplossing voor smetplekken. Denk aan jeukende rode plekken onder de huidplooien of borsten. Een klein laagje helpt direct bij het verzorgen van smetvlekken.
  • Doorligwonden in de schaamstreek: Door een laag aan te brengen in en rond de schaamstreek wordt het risico op doorligwonden aanzienlijk kleiner. Voorkomen is beter dan genezen.


Vraag: ‘Ik lees soms dat Sudocrem slecht is voor de huid, hoe zit dat?’

Er zijn verschillende bronnen op het internet die vermelden dat Sudocrem slecht zou zijn voor de huid. De paraffine zou van afvalstoffen zijn gemaakt, de conserveermiddelen in de crème zouden snel allergische reacties opwekken en de oliën zouden de poriën verstoppen.

Antwoord: Het is goed om alert te zijn op huidproducten, zeker als ze gebruikt worden voor baby’s. Om allergische reacties te voorkomen wordt in Sudocrem de hypoallergene stof lanoline gebruikt. Sudocrem bezit, net als veel andere huidproducten, geurstoffen en conserveermiddelen om de zalf houdbaar te maken. Deze stoffen zijn vermeld op de product verpakking. Met een zodanig lage hoeveelheid geurstoffen is Sudocrem nog steeds een hypoallergene crème.

Daarnaast is Sudocrem de meest gebruikte zalf voor luier- en incontinentie uitslag: het wordt dus dagelijks door velen ‘getest’. Het resultaat? Een overtuigend aantal positieve ervaringen. Er is een onderzoek gedaan naar mogelijke schadelijke stoffen (parabenen) in Sudocrem (2016), waar geen veiligheidsrisico’s zijn aangetroffen.

Sudocrem zinkzalf is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, voor jezelf of voor het hele gezin!

Dan rest er nu nog één vraag: welk formaat potje kies je? Ga voor een 60, 125, 250 of 400 gram verpakking.

14 december 2021