Schurft: Wat je moet weten

Schurft: Wat je moet weten

Wat is schurft?

Schurft is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt veroorzaakt door een besmetting met de schurftmijt parasiet. De parasiet is een kleine spin die zich snel kan verspreiden door nauw contact met een besmet persoon. Schurft komt het meest voor bij kinderen en jongvolwassenen, maar kan ook voorkomen bij oudere mensen en dieren.

Wat zijn de symptomen van schurft?

De belangrijkste symptomen van schurft zijn jeuk en huiduitslag. De ontlasting van de mijt veroorzaakt dat je lichaam zich hier tegen afweert. Hierdoor ervaar je jeuk. De huiduitslag bestaat uit kleine rode bultjes en is het gevolg van de mijt die zich in de huid graaft. Deze symptomen komen vooral voor op de handen, voeten, polsen, ellebogen en rondom de geslachtsorganen. Schurft kan worden gediagnosticeerd door een dermatoloog of een huisarts die de huid van de patiënt onderzoekt. Het is belangrijk om schurft zo snel mogelijk te behandelen met medicatie.

Ik ben besmet met schurft, wat nu?

Schurft wordt behandeld met een permetrine crème die wordt aangebracht op het gehele lichaam van de patiënt. De twee meest gebruikte permetrine crèmes zijn Prolepha Permetrine en Loxazol. Daarnaast is het cruciaal dat alle gezinsleden en nauwe contacten van de patiënt worden behandeld, zelfs als zij geen symptomen hebben. Tot slot is het belangrijk dat je je beddengoed en kleding, die de afgelopen 3 dagen gedragen zijn, wast op 60 graden. De parasieten zullen deze temperatuur niet overleven. De kleding die niet op hoge temperaturen gewassen kunnen worden, stop je in een plastic zak. Zorg ervoor dat je de plastic zak goed sluit en maak de zak de komende 3 dagen niet open. De schurftmijt zal in deze omstandigheden binnen 3 dagen sterven.

Hoe voorkom je schurft?

Maatregelen om schurft te voorkomen, zijn: regelmatig je handen wassen en het vermijden van nauw contact met besmette personen. Ook door goede hygiëne en het vermijden van nauw contact met besmette personen kan schurft worden voorkomen. Als je vermoedt dat je schurft hebt, raadpleeg dan een dermatoloog of huisarts voor diagnose.

Schurft crème kopen:

 
20 maart 2023

Opmerkingen
Leave your comment