Hydrocolloïd verband: wat is dat precies?

Wat is Hydrocolloïd verband en wanneer gebruik je het?

Hydrocolloïd verband is effectief bij veel verschillende wonden, omdat het in bijna elke fase van wondgenezing kan worden ingezet. Het verband wordt geheel over de wond geplakt waardoor de wond geïsoleerd wordt van zuurstof. Dit creëert een vochtig wondklimaat wat de wondgenezing versnelt. De hydrocolloïd laag neemt vervolgens wondvocht op en vervloeit tot een gel die contact maakt met de wondbodem. Voordat we verder vertellen over de werking van het verband, is het belangrijk om te weten waarvan dit effectieve wondverband is gemaakt.

De structuur van Hydrocolloïd verband

Hydrocolloïdverband is opgebouwd uit een dikke of dunne laag zelfklevend hydrocolloïd en een rubberachtige kunststof toplaag. Om het simpel te houden: hydrocolloïd is een mix van klevende (kunst)stoffen en absorberende stoffen zoals gelatine of pectine. Deze kleeflaag kan variëren van zeer kleverig tot rubberachtig, afhankelijk waarvoor het verband wordt gebruikt.

De werking en voordelen van hydrocolloïd verband

 

  • Het versnelt de wondgenezing op verschillende manieren: Door een vochtig wondklimaat te creëren wordt dood weefsel sneller opgeruimd. Daarnaast groeien huidcellen beter en sneller en ondervinden patiënten minder pijn als een wond vochtig wordt gehouden.
  • Het geheel afdekken van een wond veroorzaakt een verschil in zuurstofconcentratie. Bloedvaten worden zo geprikkeld om te groeien of vermeerderen naar een gebied met een lagere concentratie zuurstof. Een toename in bloedvaten rond de wond zou een sneller herstel betekenen.
  • Zeer praktisch in gebruik. Afhankelijk van de dikte van de hydrocolloïdlaag en de hoeveelheid vocht in de wond kan het verband vaak dagen blijven zitten. Dagelijkse activiteiten en zelfs sport kan met dit verband gewoon doorgaan.

 

Voordelen van hydroverband


Wanneer wordt hydrocolloïd verband gebruikt?

Dit type verband kan het beste gebruikt worden in de volgende situaties:

  • Brandwonden
  • Schaafwonden
  • Om de (gevoelige) huid te beschermen
  • Donorsites (wond die ontstaat na afname van huidweefsel ten behoeve van wondbedekking)
  • Decubituswonden (doorligwonden)
  • Ulcus crusis (slecht genezende wonden op het onder been)
  • Postoperatieve wonden

 

Het verband is minder geschikt voor diepere wonden, wonden met beschadigde wondranden. Ook is hydrocolloïdverband af te raden als je allergisch bent voor bepaalde bestanddelen in de kleeflaag.

Wanneer gebruik je hydroverband?


Vraag: 'Kan ik douchen met hydrocolloid verband?'

Antwoord: Ja! hydrocolloïd pleisters waarvan de kleefrand goed is afgeplakt kunnen mee onder de douche en zelfs mee in bad. Let wel op: de kleefrand komt wel steeds losser te zitten na een paar dagen. Vervang zo nodig de pleister als de wond niet nat mag worden.

Hydrocolloïd verband direct bestellen, morgen in huis

Afhankelijk van het type verwonding zijn er verschillende hydrocolloïdverbanden verkrijgbaar. Zo is er voor zowel kleine wondjes als grotere (schaaf)wonden een oplossing.

Er zijn verschillende type verband verkrijgbaar in de webshop:

 

Nu weet je waar dit moeilijk uitspreekbare verband precies voor gemaakt is. Zoek je een ander soort hydrocolloidverband? Bekijk hier het volledige aanbod.

Welk verband heb ik nodig?

Meer informatie over het bepalen van het wondbeleid lees je in onze blog: Complexe wonden beoordelen met het TIME-model.

27 oktober 2021