Wandelen met gezonde voeten

Wandelen met gezonde voeten

De afgelopen jaren is het aantal wandelaars flink gestegen. Sommigen gaan een blokje om, terwijl anderen hele dagtochten uitstippelen. En als we dan gaan wandelen, dan willen we zere voeten natuurlijk voorkomen. In deze blog geven wij handige tips voor de verzorging van jouw voeten, (preventief, verzachtend en herstellend) en het voorkomen en genezen van voetproblemen. Hierbij gaan wij er vanuit dat je beginnend wandelaar bent, maar mogelijk heb je als ervaren wandelaar ook baat bij onze tips.

Voorkom zere voeten tijdens het wandelen

Zorg ten eerste voor goed passende en stevige schoenen. Heb je zwakkere enkels? Dan hebben hoog sluitende wandelschoenen de voorkeur. Denk bij de keuze van jouw schoenen ook aan het profiel van de schoenzolen. Vraag jezelf af of deze voldoende grip bieden voor het gebied waar je gaat wandelen. En een tip: draag naadloze (wandel)sokken.

Ik ga wandelen en neem mee

Wat je meeneemt tijdens jouw wandeling is natuurlijk afhankelijk van jouw wandelervaring, conditie en de afstand die je gaat wandelen. Wij adviseren voor elke wandeling in ieder geval een flesje drinken (water) mee te nemen.

Heb je een lange tocht voor de boeg, dan adviseren wij naast het flesje water ook voldoende eten mee te nemen en een EHBO-kit met de nodige voetverzorging. Een goede EHBO-kit is voorzien van diverse soorten pleisters (waterbestendige pleisters, hechtpleisters en eventueel kinderpleisters indien van toepassing), steriele kompressen, een pincet, ontsmettingsmiddel en een schaartje. Speciaal voor je voeten kan je daar blarenpleisters en Loopwol aan toevoegen.

Voetverzorging

Ons assortiment biedt ruime keuze in voetverzorgende producten, zowel voor voetproblemen als voor de gezonde voet. We nemen een aantal veel voorkomende voetproblemen door met bijpassend advies.

Het voorkomen en behandelen van blaren

Blaren zijn een veel voorkomend probleem die kunnen ontstaan tijdens het wandelen. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals te grote of te kleine schoenen, schoenen die nog niet ingelopen zijn, schurende sokken of tenen die tijdens het wandelen langs elkaar wrijven.

Als de blaar eenmaal is ontstaan, dan adviseren wij Compeed blarenpleisters te gebruiken. Deze pleisters werken als een tweede huid en ondersteunt de natuurlijke vochtbalans. Tevens geven de blarenpleisters een onmiddellijke verlichting van pijn, druk en wrijving en zorgen voor een snel herstel van de huid.

Als je weet dat je gevoelig bent voor blaarvorming, dan adviseren wij Loopwol te gebruiken. Loopwol is een antidrukmiddel dat voor 100% uit Merinowol bestaat. De zachte wol bevat lanoline (wolvet) en geeft je het gevoel dat je op WOLken loopt. Naast dat Loopwol erg populair is bij wandelaars, wordt het ook gebruikt door sporters, shoppers, mensen met weinig vetpolster onder de voet, koude voeten, pijnlijke likdoorns tussen of rondom de tenen, wintertenen, hielspoor, bij een branderig gevoel onder de bal van de voet en ter voorkoming van traumanagels en blaren.

Extra tip: gebruik Gehwol voetcrème. Deze crème voorkomt blaren en pijnlijke plekken doordat het de huid versterkt, voedt en verzorgt.

Compeed blarenpleisters

Het voorkomen en behandelen van eelt

Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid. Deze verdikking heeft als functie ons lichaam te beschermen tegen beschadiging van buitenaf. Echter door langdurige wrijving en/of druk kan eelt gaan woekeren en pijnlijk worden.

Weet je dat je snel last hebt van eeltvorming, dan volgen hierna een aantal tips:

Helaas lukt het niet altijd om eeltvorming te voorkomen, maar gelukkig kan eelt over het algemeen geen kwaad. En het is redelijk eenvoudig te verwijderen met de volgende tips:


Het voorkomen en behandelen van likdoorns

Een likdoorn is een eeltknobbel op de voet. Deze ontstaan op dezelfde wijze als eelt; door langdurige druk op dezelfde plek. Bijvoorbeeld door schoenen te dragen die altijd op dezelfde plek knellen. Likdoorns kunnen pijnlijk zijn, vooral tijdens het lopen, maar ze kunnen verder geen kwaad. Het beste kun je likdoorns natuurlijk voorkomen. Dat kun je onder andere doen door geen knellende schoenen te dragen en je voeten te verzorgen met een voetbalsem, maar ook overgewicht en een veranderde stand van de voeten of tenen kunnen likdoorns veroorzaken.

Er zijn een aantal manieren om de pijn van de likdoorns te verzachten en te verwijderen.

  1. Breng een likdoornpleister aan. Deze verlicht onmiddellijk de druk en de pijn en helpt de likdoorn verwijderen met Salicylzuur.
  2. Besprenkel de likdoorn met de Laufwunder eeltweker of drenk een wattenschijfje en plaats deze op de likdoorn. Na enige tijd is de likdoorn zacht genoeg om te verwijderen.
  3. Lukt het niet direct om de likdoorn te verwijderen, dan kunt u er ook voor kiezen om de pijn te verzachten met de producten van GelSmart zoals een M-Gel Teenring, M-Gel Teenkap, M-Gel buis of M-Gel teenspreider. Ook Loopwol of Protectofoam schuimstrengen kunnen uitkomst bieden.

GelSmart antidrukmiddelen

Het voorkomen en behandelen van hielspoor

Hielspoor is pijnlijk en de meest voorkomende klacht bij wandelaars, maar ook bij populaire ‘loopsporten’ zoals golf, hardlopen en tennis komt het vaker voor. Het ontstaat door overbelasting door bijvoorbeeld te harde vloeren, slecht schoeisel of te lang en te hevig op de hielen landen. Hierdoor ontstaat verkalking aan de hielpeesplaat. Ook langdurig stilstaan op te zachte zolen dragen bij aan hielspoor.

Hielspoor voorkomen is vrij eenvoudig. Fitte en goed doorbloedde voeten hebben minder kans op hielspoor. Stimuleer je voeten door bijvoorbeeld op blote voeten over het strand te lopen. Natuurlijk begrijpen wij dat dit niet altijd tot de opties behoort, dus adviseren wij om de spieren in de voeten te stimuleren voor bijvoorbeeld rekoefeningen te doen of een voetroller te gebruiken.

Is het kwaad helaas al geschied, dan zoek je natuurlijk naar een oplossing die de pijn in jouw voet verzacht. Medi heeft zooltjes ontwikkeld speciaal voor hielspoor, de Medi Protect hielspoor zooltjes Soft. De zooltjes zijn gemaakt van hoogwaardig siliconenmateriaal en zijn zacht voor de huid. Het masserende effect van het zachte kussen verlicht de drukklachten direct. Dit zorgt ervoor dat kuitspieren en de banden en pezen worden ontlast. Ook Merkala Loopwol kan enige verlichting geven.


Dagelijkse voetverzorging

Naast alle tips voor het voorkomen en behandelen van voetproblemen, zijn er ook voetverzorgende producten die je dagelijks kunt gebruiken om de huid van je voeten in goede conditie te houden. Wij hebben een aantal artikelen geselecteerd die momenteel erg populair zijn binnen ons assortiment:

  • Gehwol Voetcrème Extra: Deze universele voetverzorgingscrème biedt zwaar belaste voeten verzorging en bescherming. De voetcrème bevat huidbeschermende vetten (lanoline, natuurlijk vet uit de vacht van een schaap) en speciale medicinale zeep met etherische oliën van lavendel, tijm, rozemarijn en eucalyptus melisse. Deze samenstelling heeft ook een positief effect op koude voeten en overmatige voettranspiratie.
  • Gehwol Normale Huid balsem: Een dagelijkse massage met Gehwol Balsem maakt de huid soepel, glad en bestand tegen de alledaagse belastingen. Vermoeide en pijnlijke voeten leven op en natuurlijke etherische oliën uit lavendel, rozemarijn en tijm verzorgen, ontspannen en deodoriseren de huid. De huidbalsem bevat ook menthol dat zorgt voor aangename verkoeling en verzacht eventuele jeuk.
  • Laufwunder voetbalsem Blauw: Deze fijne voetbalsem heeft een huidvettende werkinge wat de huid zacht en elastisch maakt. De hoogwaardige werkzame stoffen voorkomen irritatie tussen de tenen, vochtige huid en blaarvorming. Daarnaast heeft de balsem een deodoriserende werking, trekt snel in en vermindert de vorming van eelt.
  • Samenwerkende Pedicures Voetbalsem Soft: Deze hydraterende en snel intrekkende voetbalsem op basis van yoghurt en honing geeft uw voeten een fluweelzachte huid. Daarnaast voorkomt het de vorming van kloven.

18 februari 2021