Nitril, latex of vinyl? Welke handschoen past jou het beste?

Nitril, latex of vinyl? Welke handschoen past jou het beste?

Handschoenen zijn er in verschillende maten, kleuren, materialen en voor verschillende doeleinden. Je kunt kiezen uit steriel of niet steriel, poedervrij of juist niet. Wil je dan latex, vinyl, nitril of polyethyleen handschoenen? Heb je nog voorkeur voor een bepaald merk: bijvoorbeeld Klinion, Comforties of Semperit? En weet je aan welke normering(en) de handschoen dient te voldoen? De belangrijkste factor bij het kiezen van een handschoen is de beoogde toepassing en de daaruit voortvloeiende behoefte aan bescherming tegen diverse risico’s, zoals infecties of chemische stoffen. Zo zal een arts eerder gaan voor een medische handschoen dan iemand die in de voedselindustrie werkt (hygiëne).

Wij bieden voor elk vakgebied een geschikte handschoen. Ben je bijvoorbeeld (huis)arts, pedicure, tatoeëerder, chirurg, kapper, dierenarts of schoonheidsspecialist? Dan zit er ongetwijfeld een geschikte handschoen voor jou tussen, want bij ons heb je keuze uit meer dan 30 verschillende soorten wegwerphandschoenen. Wij kunnen ons voorstellen dat er keuzestress kan ontstaan en daarom helpen wij je graag een handje!

Onderwerpen in deze blog

Klik om direct naar een specifiek onderwerp te gaan

Het verschil tussen latex, vinyl en nitril handschoenen

Handschoenen zijn er in verschillende materialen. Elk materiaal heeft bepaalde eigenschappen waardoor het wel of niet geschikt is voor bepaalde werkzaamheden. De meest gangbare materialen zijn de Latex, Vinyl en Nitril handschoenen. Dit betreft allen wegwerphandschoenen. Dat wil zeggen dat de handschoenen bedoeld zijn voor éénmalig gebruik. Hieronder lees je de verschillen tussen de latex, Nitril en Vinyl handschoenen.

Wat zijn latex handschoenen?

Deze handschoenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber. Het voordeel van latex handschoenen is dat ze sterk en zeer elastisch zijn, wat zorgt voor een perfecte pasvorm. De goede pasvorm zorgt weer voor een goed tastgevoel. Echter zijn deze handschoenen niet geschikt voor mensen met een (directe of opgebouwde) latex-allergie en ze kunnen niet gebruikt worden in combinatie met vet, olie en cytostatica. Nog een nadeel van latexhandschoenen is dat, door de elasticiteit, gaatjes gemaskeerd worden en daardoor niet opvallen. Wat gevolgen kan hebben voor mensen die met chemicaliën werken of als er sprake is van overdracht van micro-organismen.
Een populaire latex handschoen is de Sempercare Latex poedervrij.

Toepassingen van de latex handschoenen:

  • Voor werkzaamheden met bloed en andere lichaamsvloeistoffen
  • Voor verzorgende werkzaamheden
  • Voor het omgaan met voedsel
  • Voor het snel uitvoeren van reinigingswerkzaamheden zonder agressieve chemische stoffen

Wat zijn nitril handschoenen?

Nitril handschoenen zijn latexvrije handschoenen en gemaakt van synthetisch rubber. Ze hebben een goede pasvorm, zijn makkelijk aan te trekken en ze zijn zeer elastisch. Ook zijn Nitril handschoenen poedervrij, hebben een goede tactiele gevoeligheid en een goede grip. Daarmee komen de Nitril handschoenen het meest in de buurt van de latex handschoenen en zijn dus een goed alternatief voor mensen die een latex-allergie hebben. Nitril handschoenen zijn ook sterker dan de latex handschoenen en hebben daardoor een langere levensduur. Bijkomend voordeel is dat de handschoenen scheuren als er een gaatje inzit. Dat is vooral belangrijk als men met chemicaliën werkt of als er sprake is van overdracht van micro-organismen. Nitril handschoenen zijn niet bestendig tegen oxiderende zuren, stikstof en ketonen.
Populaire nitrile handschoenen zijn de Comforties Soft Nitril Premium.

Toepassingen van de Nitril handschoenen:

  • Voor werkzaamheden met bloed en andere lichaamsvloeistoffen
  • Voor het omgaan met geneesmiddelen, waaronder cytostatica en hormooncrème
  • Voor verzorgende werkzaamheden
  • Voor werknemers en/of cliënten met een latexallergie
  • Voor het snel uitvoeren van reinigingswerkzaamheden
  • Voor het omgaan met voedsel
  • Voor het omgaan met diverse chemische stoffen

Wat zijn vinyl handschoenen?

Vinyl handschoenen zijn latexvrije handschoenen. Ze zijn gemaakt van soepel PVC en worden vaak gebruikt als alternatief voor de latex handschoen. De pasvorm is goed en de handschoenen zitten net zo comfortabel als de latex en nitril handschoenen. Echter zijn vinyl handschoenen wel kwetsbaarder en hebben daardoor een kortere levensduur dan latex en nitril. Tijdens het gebruik van de vinyl handschoenen vormen er kleine poriën. Daardoor zijn vinyl handschoenen niet geschikt voor het werken met chemicaliën en indien er sprake kan zijn van overdracht van micro-organismen.
Een populaire Vinyl handschoen is de Klinion Protection Vinyl handschoenen poedervrij.

Omdat Vinyl handschoenen zijn gemaakt van PVC en dat in zijn oorspronkelijke vorm een stevige kunststof is, worden er weekmakers gebruikt. De weekmakers zorgen ervoor dat het PVC rekbaar, flexibel en zacht wordt, waardoor er handschoenen uit gevormd kunnen worden. Deze weekmakers noemt men ftalaten. Ftalaten lossen op in vet. Vandaar dat het advies wordt gegeven om vinyl handschoenen niet te gebruiken in combinatie met vet-voedsel. Er zijn 5 soorten ftalaten toegestaan door de EFSA (De European Food Safety Authority) die geacht worden veilig te zijn in gebruikt bij niet vet voedsel, waaronder DINP. DINP wordt gebruikt in de vinyl handschoenen.

Toepassingen:

  • Voor het omgaan met niet-vet voedsel
  • Voor het snel uitvoeren van reinigingswerkzaamheden zonder agressieve chemische stoffen

Wat zijn polyethyleen handschoenen?

De polyethyleen handschoen, ook wel PE handschoen genoemd, is een kunststof handschoen die geschikt is voor verschillende simpele klusjes. Kappers gebruiken deze PE handschoenen bijvoorbeeld voor het verven van haar, maar u kent de handschoen ook van de tankstations waar deze worden aangeboden bij de pomp. Door de ruime pasvorm kan vrijwel iedereen deze handschoen dragen. Echter zijn deze daardoor minder geschikt voor nauwkeurige werkzaamheden. Verkrijgbaar in een dames of heren model.


Gepoederde of ongepoederde handschoenen?

Bij latex en vinyl handschoenen kan je kiezen tussen gepoederde en ongepoederde handschoenen. Een gepoederde handschoen is voorzien van een laagje maïzena (maiszetmeel) wat het aantrekken van de handschoen vergemakkelijkt. Ook zorgt het voor betere opname van vocht of zweet, wat het lang dragen van deze handschoenen comfortabeler maakt. Het is belangrijk om te weten of je niet allergisch bent voor gepoederde handschoenen. Meer informatie daarover vind je onder de kop ‘Allergieën’.


Steriele of niet steriele handschoenen

Doorgaans zijn wegwerphandschoenen niet steriel en voor de meeste doeleinden is dat ook niet van belang. Behalve de Sempermed handschoenen van Semperit. Dit zijn steriele handschoenen, per paar verpakt. Ze zijn verkrijgbaar in nitril, vinyl en latex.


De juiste maat handschoen bepalen

Welke maat handschoenen heb je nodig? De maatverdeling verschilt per merk. Daarom hebben we de maatverdeling van Klinion en Comforties inzichtelijk gemaakt.

Klinion handschoenen maattabel

Meet de handomtrek met een meetlint in cm. Lees af welke maat Klinion handschoen jij past.

Klinion maattabel handschoenen

Comforties handschoenen maatverdeling

Meet de breedte van de handpalm op in mm en bekijk de onderstaande tabel.

maatverdeling comforties


Allergieën bij handschoenen

Latexallergie

Bij een latexallergie is er sprake van een overgevoeligheid voor latexeiwitten. Deze overgevoeligheid kan zich uiten als een contactallergie in de huid (allergie Type IV) met een geïrriteerde huid als gevolg en/of een allergische reactie in neus, ogen of longen door inademen van de latexeiwitten (allergie Type I). Veel mensen denken dat een allergische reactie op latex handschoenen veroorzaakt wordt door latex. Dit is echter niet altijd het geval. Allergie Type I is een allergie voor natuurrubber. Deze reactie volgt na direct contact met latex. Allergie Type IV is een contactallergie en kan ontstaan na langdurige blootstelling aan het betreffende allergeen (bijvoorbeeld latex). Een allergie Type IV kan ook ontstaan door procesversnellers die gebruikt worden tijdens de productie van latex of nitril handschoenen. Ook kunnen ftalaten, de zogenoemde weekmakers in vinylhandschoen een allergie Type IV veroorzaken. Allergie Type IV is het meest voorkomende type allergie.


Een lager eiwitgehalte

Hoe lager het eiwitgehalte in latex hoe minder kans op het ontwikkelen van een allergie. Bij de productie van latex handschoenen wordt gebruik gemaakt van een lang leach proces. Dit is het wassen van de handschoenen op hoge temperatuur waarbij de eiwitten zoveel mogelijk verwijderd worden.


Gepoederde handschoenen

Poeder op de handschoen is de belangrijkste overbrenger van allergene latexdeeltjes. De latexdeeltjes van de handschoenen hechten zich aan het poeder dat vrijkomt tijdens het gebruik van de handschoen. Het poeder kan dan worden ingeademd of blijft achter op de huid. Dit kan een allergische reactie veroorzaken of bijdragen aan het ontwikkelen van een latexallergie Type IV. Ook ontstaan er door het poeder eerder huidbeschadigingen en verwondingen. De kans op latexallergie Type IV kan verminderd worden door bijvoorbeeld poedervrije handschoenen te gebruiken in plaats van gepoederde handschoenen.


Accelerator vrije/hyper allergene handschoenen

Accelerator vrij houdt in dat er tijdens het productieproces geen gebruik wordt gemaakt van procesversnellers en thiurams. Dit verkleind het risico op allergie Type IV. Acceleratorvrije handschoenen zijn ook hyper allergene handschoenen.

Ben je op zoek naar een accelerator vrije/hyperallergene handschoen? Dan adviseren wij de Klinion Soft Nitril Indigo poedervrij. Deze handschoen is tevens latex-, poeder- en proteïnevrij.


Wet- en regelgeving en normeringen voor handschoenen

Handschoenen die in de Europese Unie verkocht worden, dienen voorzien te zijn van een CE Markering. Deze markering geeft aan dat de handschoenen voldoen aan de Europese wetgeving. Handschoenen kunnen gelabeld worden als medisch hulpmiddel volgens het besluit Medische Hulpmiddelen (Europese richtlijn 93/42/EEG of 93/42/EEC) en/of als persoonlijk beschermingsmiddel (Europese richtlijn 89/686/EEG of 89/686/EEC).Medische hulpmiddelen zijn hoofdzakelijk bedoeld om de patiënt/cliënt te beschermen. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn bedoeld om de drager te beschermen.

Wij omschrijven de belangrijkste normen en eisen waaraan de handschoenen dienen te voldoen.

NEN 420 of EN 420 Normeringen

De normering NEN 420 of EN 420 zijn algemene vereisten, waaraan alle typen beschermende handschoenen dienen te voldoen, zoals:

  • De handschoenen zelf mogen geen gevaar opleveren voor de gebruiker
  • De pH van de handschoen moet zo neutraal mogelijk zijn
  • Het maximale gehalte aan chroom is 3 mg/kg
  • Specifieke details van alle stoffen in de handschoen waarvan bekend is dat ze allergieën veroorzaken
  • Maatvoering volgens overeengekomen Europese handmaat, bijvoorbeeld minimale totale lengte.

Normen die betrekking hebben op het besluit Medische Hulpmiddelen:

  • EN 455-1: onderzoekshandschoenen moeten minimaal voldoen aan een AQL (Accepted Quality Level) van 1.5. Dit betekent dat voor elke 500 handschoenen er in totaal 14 handschoenen gaatjes (pinholes) mogen bevatten. Een handschoen met een lagere AQL, bijvoorbeeld 0,5, is van betere kwaliteit.
  • EN 455-2: Bepaling van maatvoering, dikte, rek- en treksterkte. Vanaf 2010 geldt een treksterkte van 6 Newton voor en na veroudering voor Nitril onderzoekshandschoenen. Voor latex is dit ook 6 Newton en voor vinyl is dit 3.6 Newton.
  • EN 455-3: eisen en testmethode voor biologische evaluatie. Hierbij wordt getest hoe de huid reageert op de handschoen. Biocomptabiliteit wordt dit genoemd. Daarnaast wordt het eiwitgehalte getest. Dit in verband met het ontwikkelen van een allergie Type IV. In dit verband worden ook de chemische residuen gemeten.
  • EN 455-4: eisen omtrent houdbaarheidsperiode en label gebruik. Na het verstrijken van de levensduur moeten de handschoenen nog aan de drie eerder genoemde normen voldoen.

Normen die betrekking hebben op het besluit Persoonlijke Beschermingsmiddelen:

De Europese Richtlijn 89/686/EEG (of 89/686/EEC) beschrijft de minimum voorschriften inzake veiligheid en gezondheid voor het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen op de werkvloer. Alle persoonlijke beschermingsmiddelen moeten voldoen aan de fundamentele voorschriften zoals omschreven in de Europese Richtlijn 89/686/EEG (of 89/686/EEC).

Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn onder te verdelen in 3 categorieën.

Categorie: 1 Handschoenen van eenvoudig ontwerp:

Handschoenen die vallen onder categorie 1 bieden slechts bescherming tegen minimale risico's. De gebruiker moet zelf eenvoudig kunnen vaststellen welke graad van bescherming de handschoen biedt. De fabrikant of importeur in Europa mag voor dit type handschoen zelf een conformiteitverklaring afgeven.

Categorie: 2 Handschoenen van intermediair ontwerp:

Deze handschoenen bieden bescherming tegen middelzware risico's. Te denken valt aan mechanische risico's. De fabrikant of importeur in Europa dient dit type handschoenen aan een EGtype onderzoek te onderwerpen bij een erkende certificerende instantie.

Categorie: 3 Handschoenen van complex ontwerp:

Deze handschoenen bieden de hoogste graad van bescherming en zijn bestemd voor het voorkomen van dodelijke risico's of voor risico's die ernstige en onomkeerbare schade aan de gezondheid kunnen veroorzaken en waarvan de ontwerper aanneemt dat de gebruiker de acute effecten niet tijdig kan waarnemen. De fabrikant of importeur in Europa dient dit type handschoenen aan een EGtype onderzoek te onderwerpen tevens de kwaliteit van het eindproduct zeker te stellen. Beiden, EGtype onderzoek en kwaliteitsborging, dienen door een erkende certificerende instantie te worden verricht.

Bij een handschoen die voldoet aan het besluit Persoonlijke Beschermingsmiddelen wordt in norm EN 374 beschreven waaraan de handschoen moet voldoen om de drager te beschermen tegen chemicaliën en micro-organismen:

  • EN 374-1: hierin worden de terminologie uitgelegd en de prestatie-eisen beschreven om bescherming te bieden tegen chemicaliën en micro-organismen.
  • EN 374-2: bepaling weerstand tegen indringen van vloeistoffen. Hier wordt de mate van penetratie gemeten. Penetratie is het door poreuze materialen, kleine gaatjes, scheuren, naden of katoenen ruggen in de handschoen doordringen van chemische stoffen of micro-organismen. Dit wordt getest door middel van de waterdichtheidstest en de luchtdichtheidstest.
  • EN 374-3: bepaling weerstand tegen chemicaliën. Hier wordt de mate van permeatie gemeten. Permeatieweerstand wordt weergegeven als de tijd die een (gevaarlijke) vloeistof nodig heeft om van de buitenzijde naar de binnenkant van het materiaal door te dringen.

Alle handschoenen in ons assortiment voldoen aan de vereiste normeringen. Wil je weten aan welke normeringen een specifieke handschoen voldoet? Deze informatie vind je in de productomschrijving van de desbetreffende handschoen.


Handschoenen bestellen

Omschrijving Materiaal Gepoederd/
Poedervrij

Geruwd/
Niet geruwd
Kleur Steriel/
Niet steriel
EN Normeringen
Klinion Soft Indigo handschoenen Nitril Poedervrij Geruwde vingertoppen Indigo blauw Niet steriel EN455 (1,2,3)
EN374
Klinion Ultra Comfort handschoenen Nitril Poedervrij Niet geruwd Wit Niet steriel EN455 (1,2,3,4)
EN374 (1,2,3)
Comforties handschoenen Nitril Poedervrij Geruwde vingertoppen Roze Niet steriel EN455 (1,2,3,4)
EN420
EN374
Comforties Black handschoenen Nitril Poedervrij Geruwde vingertoppen Zwart Niet steriel EN455 (1,2,3,4)
EN420
EN374
Sempercare handschoenen Nitril Poedervrij Geruwde vingertoppen Blauw Niet steriel EN455
EN420
EN374
Sensicare Silk handschoenen Nitril Poedervrij Niet geruwd Blauw Niet steriel
Sempercare handschoenen Latex Licht gepoederd Niet geruwd Wit Steriel EN455
Sempermed DermaPlus O.K. handschoenen Latex Licht gepoederd Geruwd Wit Steriel EN1041
EN455
EN420
EN374
Sempermed Supreme Green O.K. handschoenen Latex Licht gepoederd Niet geruwd Groen Steriel EN1041
EN455
EN420
EN374
Sempermed Supreme O.K. Latex Licht gepoederd Niet geruwd Wit Steriel EN1041
EN455
EN420
EN374
Sempermed Supreme Plus O.K. Latex Licht gepoederd Niet geruwd Wit Steriel EN1041
EN455
EN420
EN374
5 oktober 2018