Nagelbeugel kopen? Lees hier welke jij nodig hebt

Nagelbeugel kopen? Lees hier welke jij nodig hebt

Nagelbeugels zijn hulpmiddelen voor podotherapeuten en medische pedicures om de vorm van de nagel te beïnvloeden. Een veel voorkomende klacht is een ingegroeide nagel. Door een draadje van chirurgisch staal te ‘haken’ achter beide zijden van de nagel en hier spanning op te zetten, wordt de nagel geforceerd om in de gewenste richting te groeien. Hetzelfde resultaat kan ook worden behaald door een strip te lijmen op de nagel. Als de nagelbeugel correct is geplaatst, verdwijnt de oorspronkelijke druk van de teennagel op de huid onmiddellijk; zeer effectief dus! De beugels worden ook ingezet om een ingegroeide nagel te voorkomen.

Zoals je nu waarschijnlijk realiseert, blijft een nagelbeugel een tijdje op de nagel zitten voordat het gewenste resultaat is behaald. Het duurt enkele weken tot maanden totdat de nagel weer in de juiste richting groeit. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de aard van het probleem met de nagel(groei).

De voordelen van een nagelbeugel

 

  • Verhelpt en voorkomt een ingegroeide en hyperconvexe (kromme) nagel
  • Verlicht direct druk en daarmee pijn na het plaatsen
  • De nagelgroei wordt altijd gecorrigeerd
  • Je kunt alles blijven doen tijdens het correctieproces

 


Bekende soorten nagelbeugels

 

B.S. Spange nagelbeugels:

De beugels van BS spange zijn gemaakt van kunststof en staan bekend om hun veilige techniek. Er wordt daarom ook vaak gekozen voor BS spange als iemand onder een risicogroep valt. Deze nagelbeugels zijn overigens eenvoudig en zeer nauwkeurig te plaatsen met de BS Spange magneet+ en de nagelbeugel applicator. Daarnaast geeft de kunststof nagelbeugel geen allergische reactie.

 

 

Ross-Fraser techniek nagelbeugels

De Ross-Fraser nagelbeugeltechniek is de definitie van maatwerk. Remaniumdraad wordt op maat geknipt en tot een Ross-Fraser ‘Omen’ gevormd met behulp van twee tangen. De op maat gemaakte nagelbeugel wordt om de nageluiteinden geschoven en vastgelijmd op de nagel. Het voordeel van deze techniek is de doseerbare trekkracht. Het nadeel van deze techniek is de vereiste vaardigheid om de Omen op correcte wijze te maken en te bevestigen.

 

 

Onyclip nagelcorrectie

Onyclip nagelbeugels zijn gemaakt van staal met een kunststof coating. Het voordeel van de Onyclip is dat de trekkracht doseerbaar is, waardoor het verschillende gradaties van ongewenste nagelgroei kan verhelpen. De Onyclip wordt geleverd als complete set.

 

 

 

Lugaclip nagelbeugels

Lugaclips zijn iets anders dan reguliere nagelbeugels. De Luga Clip is een dun, flexibel, kunststof plaatje dat op de nagelplaat wordt gelijmd om trekkracht te generen aan één zijde van de nagel. Zo wordt de zijde van de nagel die meer ingegroeid is gecompenseerd.

 

 

 

Podofix nagelbeugels

De innovatieve podofix nagelbeugel is direct klaar om elke nagelafwijking te corrigeren. De oplettende lezer ziet dat deze structuur bijna identiek is aan de ‘Ross-Fraser nagelbeugel. De beugel is al aangepast aan de nagelvorm, wat het plaatsen kinderspel maakt. Het kunststof voetje aan de draad kan eenvoudig vastgelijmd worden aan de nagel.

 

 


Een nagelbeugel plaatsen (orthonyxie)

Nu we een goed beeld hebben van de meest gebruikte nagelbeugel technieken, gaan we door naar het plaatsen van nagelbeugel. Dit proces wordt ook wel Orthonyxie genoemd, wat letterlijk staat voor: ‘nagelregulatie’.

Welke nagelbeugel er gekozen wordt om te plaatsen, hangt af van een aantal zaken:

  • Hoe de teennagel ingegroeid is
  • De toestand van de patiënt
  • Voorkeur techniek van de podoloog/ pedicure

 

Om je een idee te geven welke soorten ingegroeide nagels podotherapeuten tegenkomen, staan hieronder type ingegroeide nagels schematisch weergegeven.

Deze 5 voorkomende ingegroeide nagels hebben individueel een andere aanpak. Je kunt je misschien voorstellen dat een U-vormige nagel of een eenzijdig ingegroeide nagel complexere nagelbeugels vereisen dan bijvoorbeeld een licht ingegroeide nagel. Met name bij eenzijdig ingegroeide nagels is dit belangrijk. De trekkracht moet goed over de nagel zijn afgesteld zodat de goede nagelzijde niet ten koste gaat van de correctie. Het is een verstandige keuze om een huisarts of podotherapeut in te schakelen bij dergelijke situaties.

Benieuwd hoe een nagelbeugel (B.S. Spange) wordt geplaatst? Bekijk de instructievideo hieronder:


Nagelbeugels kopen

De prijzen van de nagelbeugels verschillen onderling. Dit is af te leiden van het materiaal waar de nagelbeugels van gemaakt zijn. Kunststof strips van B.S. Spange zijn daarom goedkoper dan edelmetalen strips van Onyclip. Podofix zijn ready-to-use nagelbeugels en om die reden ook duurder.

B.S. Spange 10 stuks €33,52
Onyclip 8 stuks € 59,20
Lugaclip 10 stuks € 33,10
Podofix 8 stuks € 54,00
Ross-Fraser techniek n/a € 3,57 (1meter)
15 april 2022