Mondmaskers: welke past bij jou?

Mondmaskers: welke past bij jou?

Hoe maak je een keuze uit ontelbaar veel mondmaskers? Als je het aan ons vraagt, kiezen wij voor een veilig, kwalitatief en gecertificeerd mondmasker dat ook nog eens comfortabel zit. Een zelfgemaakt mondkapje is misschien stijlvol, maar alles behalve veilig. Kapjes gemaakt van stof, katoen of andere materialen die je rond het huis vindt, filteren de ingeademde virusdeeltjes uit de lucht niet. Daarnaast sluiten ze het gebied rond de mond en neus vaak niet goed af. Door het dragen van deze eigen creaties neemt de kans op een besmetting niet af.

Goede en kwalitatieve mondmaskers zijn daarom uiterst belangrijk om jezelf te beschermen. Precies om die reden geven wij extra tips en informatie over de meest gebruikte mondmaskers. Zo beschrijven we aan welke eisen de verschillende mondmaskers voldoen, waar ze uit bestaan en waarin ze precies verschillen.

De mondmaskers in drie hoofdcategorieën:

Niet-medische mondmaskers

Alle zelfgemaakte mondmaskers of maskers zonder CE keurmerk en normering vallen onder niet-medische mondmaskers. Deze kapjes zijn vaak gemaakt van textiel of ander materiaal. Deze maskers zijn in het leven geroepen om ons, de burger, te voorzien van enige vorm van bescherming. Ook voorkomen deze mondmaskers dat er tekorten ontstaan onder de zorgverleners en andere (medische) professionals. Er zijn tegenwoordig niet-medische mondmaskers die gecertificeerd zijn. Wij verkopen alleen medische- en FFP-mondmaskers.

Voorbeelden van niet-medische mondmaskers


De FFP1, FFP2 & FFP3 ademhalingsbeschermingsmaskers

FFP-maskers (of: Filtering Face Piece masks) zijn ademhalingsbeschermingsmaskers die ons beschermen tegen deeltjes in de lucht. De FFP-maskers zijn EU-gecertificeerd en worden momenteel breed ingezet om de pandemie een halt toe te roepen. Bij het inademen wordt de lucht (voor een groot deel) gefilterd. Dit masker heeft verschillende uitvoeringen, die gekenmerkt worden door hun filterprestaties. Voorheen werden deze mondmaskers alleen gebruikt door medische professionals. Waarin deze maskers onderling verschillen zie je in de onderstaande tabel:

Tests Type FFP1 Type FFP2 Type FFP3
Totale inwendige lekkage < 22% < 8% < 2%
Filtercapaciteit (of: aerosolfiltratie) ≥ 80% ≥ 94% ≥ 99%
Doorgang van het filtermedium< 20%< 6% < 1%>
Koolstofdioxidegehalte van ingeademde lucht< 1%< 1%< 1%
inademingsweerstand 30L/min< 0,6 mbar< 0,7 mbar< 1 mbar
Inademingsweerstand 96L/min< 2,1 mbar< 2,4 mbar< 3 mbar
Inademingsweerstand 160L/min< 3 mbar< 3 mbar< 3 mbar


'Wat doet een ventiel op een mondmasker?'

Mondmaskers met een hoge filtercapaciteit, zoals de FFP2 (94%) en de FFP3 (99%) hebben ook een hogere ademweerstand. In andere woorden: hoe beter een mondmasker filtert, des te moeilijker het wordt om lucht in te ademen. Dit betekent niet dat de drager in normale situaties te weinig lucht krijgt. Echter wordt het moeilijker als het masker wordt gedragen bij bijvoorbeeld werk waar veel lichamelijke inspanning voor nodig is of als iemand van zichzelf ademhalingsproblemen heeft. De oplossing voor dit probleem is een ventiel. Een ventiel op een mondmasker verlaagt de ademweerstand en maakt het eenvoudiger om te ademen bij het dragen. Daarnaast condenseert de uitgeademde lucht minder waardoor het minder snel zal neerslaan in het filter. Het nadeel van een normaal ventiel is dat ze vocht doorlaatbaar zijn: virusdeeltjes uit ademvocht kunnen via deze weg het masker binnendringen. Daarom heeft dit FFP3 masker een uitademventiel waardoor hitte en vocht kunnen ontsnappen, maar virusdeeltjes niet ingeademd worden.

Eigenschappen van de FFP-maskers

Type masker Voldoet aan eisen Wordt ingezet Beperkingen
Type FFP1, per stuk CE 0426 – DIN EN 149: 2001 – FFP1 norm
 • Als stofmasker
 • Voor doe-het-zelf klussen
 • Tegen luchtinfecties, influenza
 • Tegen het norovirus
 • Niet tegen kankerverwekkende en radioactieve stoffen evenals biologische agentia in de lucht van risicogroep 2 en 3 en enzymen. Niet geschikt tegen het Covid-19 virus of andere virussen en bacteriën.
Type FFP2 met ventiel, per stuk DIN EN 149:2001 FFP2 NR + A1:2009 (EU) 2016/425 Tegen milde giftige en schadelijke partikels
 • Niet tegen radioactieve stoffen en biologische agentia in de lucht van risicogroep 2 & 3 en enzymen.
 • Het ventiel kan ademvocht met virusdeeltjes doorlaten: niet geschikt tegen het covid-19 virus.
Type FFP2 per 20 stuks EN149:2001 +A1:2009 LST EN ISO 9001:2015
 • Tegen vervuilende fijn- en poederstoffen uit de industrie
 • Tegen het influenza-, Covid- en SARS-virus
 • Tegen bacteriën zoals longpest of tuberculose (TBC)
 • Niet tegen schadelijke gassen, stoom en olieachtige aerosolen.
Type FFP3 met uitademventiel, per stuk CE 0121 - EN 149:2001 + A1:2009 - FFP3 norm
 • Tegen hogere concentraties vervuilende fijn- en poederstoffen uit de industrie.
 • Tegen het influenza-, Covid- en SARS-virus
 • Tegen bacteriën zoals longpest of tuberculose (TBC)
 • Niet tegen schadelijke en levensgevaarlijke gassen/ dampen.
 • Na 8 uur neemt de filtercapaciteit langzaam af.

Medische mondmaskers

Medische mondmaskers (of: mondneusmaskers) dienen oorspronkelijk als beschermmiddel voor zorgverleners bij de behandeling van patiënten. Het doel van een medisch mondmasker is uitgeademde lucht filteren ter bescherming van anderen. Deze maskers beschermen minder goed dan de FFP-maskers, omdat ze minder strak op het gezicht aansluiten. Maskers die strak aansluiten op de neus en mond hebben minder lekkage naar binnen en naar buiten. Medische mondmaskers moeten voldoen aan de richtlijn voor medische hulpmiddelen* en aan de NEN- EN 14683 norm. Afhankelijk hoelang een ingreep duurt, hoe groot het risico van spatten is en de aard van een ingreep worden de verschillende types ingezet om infectie of besmetting te voorkomen.

*93/42/EEG of verordening (EU) 2017/745.

De medische/ chirurgische mondmaskers: Type I, Type II en Type IIR.

 • Type I: biedt (uiteraard) de laagste mate van bescherming tegen bacteriën en virussen. Deze filters hebben een bacterie filtratie efficiëntie (of: BFE) van 95% tegen bacteriën en zijn niet spatwaterdicht. Deze maskers zijn bedoeld voor de patiënt.
 • Type II: biedt met 98% BFE meer bescherming, maar is net als type I niet spatwaterdicht. Deze maskers zijn bedoeld voor medisch personeel.
 • Type IIR: Dit type biedt de meeste bescherming van de reeks chirurgische maskers. De type IIR heeft een BFE van minimaal 98% en is spatwaterdicht. Het masker beschermt de omgeving tegen mogelijk besmette druppels.

Medische mondmaskers in ons assortiment

In de tabel hieronder staan de verschillende medische mondmaskers binnen ons assortiment.

masker Foliodress mondmasker Type II Mondmasker Type IIRAfpro type IIR
Bacterie filtratie efficiëntie (BFE) ≥ 98% ≥ 98%99,9%
Materiaal Non-woven hypoallergene vliesstof met microkiemfilter 3-laags met meltblown filter3-laags met meltblown filter
KwaliteitsnormenEN 14683 type IIVolgens de EU – norm EN14683:2019 + AC:2019Volgens de EU – norm EN14683:2019
Gebruiksduur (aanbevolen)n.b.3-4 uurn.b.

Welk masker beschermt mij het beste tegen het coronavirus?

Een terechte vraag waar je misschien niet direct een antwoord op hebt. Zoals je nu weet zijn er veel mondmaskereigenschappen die de veiligheid en kwaliteit bepalen. Filtercapaciteit en inademingsweerstand zijn hier voorbeelden van. Echter biedt een masker pas bescherming tegen virussen zoals het Coronavirus (SARS-CoV-2) als het aerosolen (zeer kleine druppels van een besmet persoon) filtert én een pasvorm heeft die goed aansluit op het gezicht. Als de drager bijvoorbeeld veel gezichtsbeharing of piercings heeft waardoor het masker niet goed aansluit, beschermt het masker minder goed tegen virussen of andere schadelijke stoffen.

'Naast filterprestatie is pasvorm van een mondmasker dus even belangrijk'

Als we kijken naar een goede balans tussen filterprestaties en pasvorm, komen de FFP2 en FFP3 maskers als winnaars uit de bus. Deze maskers zijn over het algemeen wat smaller en sluiten beter aan. Wie opgelet heeft weet dat medische mondmaskers soms een hogere bacterie filtratie efficiëntie hebben dan de FFP's. Echter is dit te verwaarlozen, gezien de FFP-maskers veel beter aansluiten dan de medische mondmaskers. De normale en medische maskers hebben meer inwendige lekkage, omdat ze losser op het gezicht zitten. Daarnaast bestaat dit masker uit 5-lagen, dat is twee meer dan de meeste 3-laagse medische mondmaskers.

We hopen dat je nu (met meer kennis en zelfvertrouwen) een geschikt mondmasker kunt uitzoeken! Op zoek naar meer beschermmiddelen tegen het coronavirus? Bekijk dan ons aanbod in Covid-gerelateerde artikelen.
22 oktober 2021