Mondmaskers, alleen nuttig bij goed gebruik

Mondmaskers, alleen nuttig bij goed gebruik

De mondmaskers, handdesinfectans en handschoenen vliegen de deur uit. Maar hoe nuttig is het om deze artikelen te gebruiken als deze niet op de juiste manier gebruikt worden? Het is zelfs zo dat de kans op besmetting toeneemt als een mondmasker of mondkapje niet goed wordt gebruikt.

Wij geven een aantal tips voor het gebruik van mondmaskers en handdesinfectans.

Hoe gebruikt u een handdesinfectans?

Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op oppervlakken of de huid en handen. Voor de desinfectie van de handen zijn diverse soorten handdesinfectans verkrijgbaar. De meest bekende in ons assortiment is de sterillium, maar u kunt ook kiezen voor Spirigel, Desderman.

Voor het toepassen van handdesinfectie (ook wel handalcohol genoemd) worden dezelfde richtlijnen aangehouden als bij het wassen van uw handen. Meer over het handen wassen met water en zeep leest u in onze blog ‘Griep, voorkomen of genezen?
Bij een handdesinfectans heeft u geen water nodig. U kunt het direct op uw droge handen aanbrengen en u hoeft het na het inwrijven niet af te spoelen. Een handdesinfectans is daarom erg handig voor de momenten dat u niet in de gelegenheid bent om uw handen te wassen met water. Er zijn handige meeneemflesjes van 100ml ontwikkeld.

  • 1: Breng de handdesinfectans aan op uw droge handen. Zorg daarbij dat u het tuitje van de dispenser/het flesje niet aanraakt. Neem zoveel handdesinfectans dat het kuiltje in uw handpalm gevuld is met de vloeistof.
  • 2 t/m 7: wrijf de handen gedurende 30 seconden zorgvuldig over elkaar, tot uw handen droog zijn. Wrijf ook uw vingertoppen, duimen, ruimte tussen de vingers en de polsen grondig in.
  • 8: Als uw handen nog niet droog zijn, laat deze dan drogen aan de lucht.


Bij veelvuldig gebruik van handdesinfectie kunnen uw handen uitdrogen. Om uitdroging te voorkomen, kunt u ervoor kiezen om een verzorgende handcrème te gebruiken.

Hoe gebruikt u een mondmasker of mondkapje?

Zorg dat uw handen schoon (gedesinfecteerd) zijn voordat u een mondmasker of mondkapje gaat plaatsen. Bij het gebruik van een mondmasker of mondkapje is het belangrijk dat u de buitenkant niet aanraakt, omdat de bacteriën zich daar verzamelen. Dit geldt zowel tijdens het plaatsen als tijdens het dragen en het verwijderen van het mondmasker. Bij het plaatsen van het mondkapje mag u alleen de elastieken aanraken. Als het mondmasker voorzien is van een ijzeren plaatje boven de neusrug, dan kunt u deze voorzichtig naar uw neus vormen. Zorg dat het mondkapje uw mond, neus en kin goed bedekt. Vervang het mondmasker zodra deze vochtig begint te worden. Verwijder het van uw gezicht door de elastieken los te maken. Raak het filter wederom niet aan en gooi het mondmasker weg in een afgesloten vuilnisbak. Was uw handen met zeep of gebruik wederom een handdesinfectans.

Bron: Rode Kruis en RIVM

26 februari 2020