Het verschil tussen etherische olie en geurolie

Het verschil tussen etherische olie en geurolie

Etherische oliën, essentiële oliën, geuroliën: kan jij ze onderscheiden van elkaar? Om het makkelijk te maken: etherische- en essentiële oliën zijn hetzelfde product. Geurolie en etherische oliën verschillen wel van elkaar, maar worden helaas vaak met elkaar verward. Daarom leggen we in deze blog uit wat het grote verschil is tussen geurolie en etherische olie, en waarvoor deze oliën worden gebruikt.

Wat is etherische olie?

Etherische olie is de officiële term, maar het wordt ook wel essentiële olie genoemd. Dit komt van het Engelse ‘essential oil’. Etherische olie is 100% plantaardig en natuurlijk. De olie is namelijk gemaakt van extracten van planten, bloemen en kruiden. Denk bijvoorbeeld aan Eucalyptus en Patchouli. Doormiddel van het destillatieproces worden de vluchtige stoffen uitgelokt die planten loslaten door warmte. De planten worden behandeld met warme stoom, waardoor de stoffen met de stoom mee vervliegen. Als stoom afkoelt, verandert het weer in grotere druppels. In deze druppels wordt de olie opgevangen. Olie en water mengen niet, waardoor er een olielaagje boven op het water ontstaat. Deze olie kan nu eenvoudig worden gescheiden en opgevangen. Van sommige vruchten moet eerst het sap worden uitgeperst, om vervolgens de olie op te vangen met warme stoom.

Wat is de werking van etherische olie?

Deze olie biedt veel meer dan alleen een heerlijke geur. Er zijn verschillende manieren om te genieten van etherische oliën. De oliën kunnen worden ingeademd of verdund op de huid aangebracht worden. Etherische oliën zijn opgebouwd uit kleine moleculen die snel in de huid en vetweefsels trekken. Hierdoor hebben de oliën een snelle en merkbare werking. De aroma’s van de olie prikkelen bij inademing het deel van onze hersenen dat zorgt voor emoties, gedrag, reukvermogen en langetermijngeheugen (1). Binnen de aromatherapie worden verschillende combinaties oliën gebruikt om verlichting te krijgen op complicaties als depressie, hoofdpijn, slapeloosheid, spierpijn, ademhalingsproblemen en huidaandoeningen. (2)

Etherische oliën worden vaak verdampt in een diffuser, maar je kunt de olie ook gebruiken in je persoonlijke verzorgingsproducten, in bad of bijvoorbeeld tijdens een massage. De mogelijkheden zijn eindeloos!

*Let op: Etherische oliën dienen bij toepassingen op de huid altijd verdund te worden (m.u.v. lavendel & tea tree). Ze zijn namelijk zo geconcentreerd dat het ernstige huidirritatie kan veroorzaken in zijn pure vorm. Daarnaast voorkom je met verdunnen onnodige verdamping en kun je het beter verspreiden. Meng een essentiële olie dus altijd met een draagolie ofwel basisolie. Dit is een plantaardige olie met weinig tot geen geur en deze is niet vluchtig. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld amandelolie, jojobaolie, kokosolie, arganolie, zonnebloemolie of olijfolie (e.d.).

Wat is geurolie?

Geurolie wordt ook wel parfumolie genoemd en bevat in de meeste gevallen synthetische of chemische bestanddelen. Geurolie is dan ook te vinden met de geur van bijvoorbeeld babypoeder of fris wasgoed. Als de ingrediëntenlijst onderdelen bevat als parfum, geurolie of geurige olie dan is het product niet natuurlijk. Deze chemische stoffen kunnen bij het verdampen hiervan zelfs klachten veroorzaken, zoals duizeligheid, uitslag, hoofdpijn, misselijkheid en hoesten. Geurolie is dus niet geschikt voor aromatherapie en heeft geen voordelig effect op de gezondheid. Een geurolie is daarom alleen geschikt om te verspreiden als aangename geur in bijvoorbeeld de woonkamer, wachtruimte of werkplek.

Het verschil zit hem dus in de ingrediënten. Etherische olie is 100% natuurlijk en plantaardig, zonder chemische toevoegingen. In geurolie zijn wel chemische toevoegingen gebruikt. Daarnaast kunnen etherische oliën positieve effecten hebben op ons lichaam en gemoedstoestand. Een geurolie dient alleen als geur.


Bronnen:

  • (1) RajMohan V & Mohandas E. (2007). The limbic system. Indian Journal of Psychiatry, 49(2), 132.
  • (2) Ali B, Al-Wabel N A, Shams S, Ahamad A, Khan S A, & Anwar F. (2015). Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 5(8), 601–611.

1 december 2021