Green Friday bij Merkala

Green Friday bij Merkala

Bij Merkala doen we niet aan Black Friday, maar aan ‘Green Friday’. Op deze dag zetten verschillende bedrijven zoals ProRail, DHL en ING zich in om bomen te planten via de duurzame bosprojecten van Trees for All. Uit diverse prognoses is gebleken dat op Black Friday de milieuvervuiling en CO2-uitstoot ieder jaar groter wordt dan ooit. Daarom draagt Merkala haar boompje bij aan dit milieubewuste project. Op 24 november planten wij per medewerker één boom in Nederland en voor elke boom die wij planten, plant Trees for All één boom in een duurzaam bosproject in het buitenland.

Wat doet Trees for All?

Trees for All plant bomen in zowel Nederland als het buitenland en ondersteunt in diverse (her)bebossingsprojecten. Deze inzet is gericht op het creëren van een positieve en brede impact. Op deze manier draagt Trees for All bij aan een gezonder klimaat, meer biodiversiteit en betere leefomstandigheden voor iedereen.

Actuele projecten

Er zijn diverse actuele projecten waar Trees for All op dit moment bomen plant. Enkele voorbeelden hiervan zijn Noord-Brabant, voedselbossen en het Groene Woud in Nederland. Maar ook in het buitenland is Trees for All actief met projecten als Sulawesi, Borneo, Costa Rica, Bolivia en Mexico. Alle actuele projecten vind je op de website van Trees for All.

Uitgelicht: De missie op Borneo

Op Borneo vind je één van de laatst overgebleven veenmoerasbossen van het Nationaal Park Sebangau. In dit unieke gebied komen duizenden bijzondere dieren en planten voor, waaronder de ernstig bedreigde orang-oetan. Ook is het gebied een wereldwijd belangrijke opslagplaats van koolstof.

In 2015 is een groot deel van Sebangau verwoest door een bosbrand. Daarnaast is de grond uitgedroogd door illegale houtkap in het verleden. Hierdoor is het leefgebied van talloze dieren, bomen en planten steeds kleiner geworden. Bovendien dreigt er door de verdroging een enorme hoeveelheid koolstof in de atmosfeer te komen. Inmiddels heeft het Nationaal Park Sebangau de status van ‘beschermd gebied’. En met de steun aan Trees for All kunnen we het tropisch bos samen herstellen.

Een groener Merkala

Bij Merkala is Green Friday een volgende stap in de groene richting. Op 31 oktober 2022 zijn wij verhuisd naar een nieuwer, groter en milieuvriendelijker bedrijfspand. Ons nieuwe pand beschikt over 48 zonnepanelen, drie warmtepompen en een parkeerterrein met twee elektrische laadpalen. Daarnaast recyclen wij ons verpakkingsmateriaal en voorzien we de verpakkingen van ons eigen Merkala duurzaamheidslabel. Deze duurzame sticker is gemaakt van cellulose; een grondstof afkomstig uit plantenvezels. De plantenvezels zijn afkomstig uit een FSC-beheerd bos en zijn in combinatie met de lijm volledig biologisch afbreekbaar.

Namens Merkala bedanken wij onze klanten. Mede dankzij jullie kleurt onze organisatie steeds een stukje groener. Op naar een groene vrijdag!

23 november 2022