Antidrukmiddelen voor pijnvrije voeten

antidrukmiddelen voor jou

Antidrukmiddelen voor elk voetprobleem

Antidrukmiddelen leggen plekken waar frictie ontstaat met de voet drukvrij, waardoor de pijn die ontstaat door de complicaties direct afneemt. Denk aan het drukvrij leggen van de teen met een teenspreider, het verhogen van de hiel met een hielkussen en het ondersteunen van de voorvoet met een voorvoetskussentje. Er is voor elk voetprobleem wel een oplossing, maar het is belangrijk om te diagnosticeren waar de pijn of frictie vandaan komt. De insteek om voetproblemen te verhelpen begint altijd bij een conservatieve behandeling (niet-operatief). In het schema hieronder vind je een bijpassende oorzaken en oplossingen per voetprobleem.


Voetproblemen: oorzaken en oplossingen

Hallux Valgus: de scheve grote teen

De scheve stand van de grote teen richting andere tenen wordt Hallux Valgus genoemd. Door deze scheve stand ontstaat er een knobbel of ‘6e teen’ aan de zijkant van de voet. Dit kan erg pijnlijk zijn door wrijving met de schoen en kan het lopen bemoeilijken. Daarnaast kan de grote teen andere tenen in de weg zitten en uit positie duwen. Een eeltknobbel sleeve (of voorvoetsok) kan verlichting bieden in dit geval. Deze sok beschermt de grote teen van wrijving en helpt bij het corrigeren van de teenstand. Ook een teenspreider kan verlichting bieden rond de grote teen. Om een hallux valgus permanent te corrigeren, wordt er een orthese aangebracht of wordt de teen operatief rechtgezet.

Antidrukmiddelen die helpen bij een Hallux valgus

Hapla sleeve eeltknobbel teenspreider Knobbel beschermer

Platvoeten en holvoeten

Ook de vorm van de gehele voet kan bepalend zijn voor verschillende klachten. Platvoeten staan bij de boog aan de binnenkant van de voet plat op de grond. Dit kan resulteren in lokale pijn in de voet, maar ook in de knieën, heupen of rug. Holvoeten hebben een bijzonder hoge voetboog, waardoor de voet erg 'hol' oogt. Vaak ervaren mensen met holvoeten een vermoeid gevoel in de voet, instabiliteit en pijnlijke drukplekken omdat het gewicht abnormaal verdeeld is. Steunzolen of door podotherapeut aangemeten schoenen kunnen deze pijn wegnemen of verlichten. Daarnaast kan een middenvoetsband drukplekken verlichten. In ernstige gevallen kan er gekozen worden voor een operatie om de voetstand te corrigeren.

Antidrukmiddelen bij plat- en holvoeten

steunzool knobbelbeschermer

Likdoorns (eksteroog)

Likdoorns zijn eeltknobbels die onder druk in de huid groeien. Eelt ontstaat door veel wrijving en druk op de huid. Als er druk op de ontstane eeltknobbel blijft, drukt deze naar binnen. Dit kan erg veel pijn veroorzaken, omdat hier zenuwen verstopt zitten. Likdoorns ontstaan door veel druk op één plek. Voorbeelden van oorzaken zijn: sporten met herhalende bewegingen, het dragen van te kleine schoenen of overgewicht. Likdoornpleisters met salicylzuur kunnen de likdoorn verzachten, wat het eenvoudiger maakt om de eeltknobbel (na een paar dagen) te verwijderen. Teenringen of Likdoorn beschermringen leggen de likdoorn drukvrij, waardoor de druk (en daarmee pijn) afneemt en de eeltknobbel kleiner wordt.

Antidrukmiddelen bij een likdoorn

likdoorn beschermring likdoorn pleisters

Een Hamerteen of Klauwteen

Bij een hamerteen is één van de middelste tenen gebogen. Hamertenen en klauwtenen lijken op elkaar, maar er is één belangrijk verschil. Als het eerste gewrichtskootje gebogen is, praten we over een hamerteen. Als het tweede gewrichtskootje ook gebogen is, hebben we te maken met een klauwteen. Twee gebogen kootjes kunnen een behoorlijke afwijking veroorzaken in de teenstand. In plaats van de hele teen moet nu slechts een deel het lichaamsgewicht opvangen. Hierdoor kan een pijnlijk gevoel ontstaan. Naast stijfheid en moeilijk lopen is er ook een verhoogde kans op likdoorns door de scheve stand. Om de druk van een hamerteen te verlichten kan een hamerteenkussentje helpen. Dit kussentje helpt ook enigszins de stand van de teen te verbeteren. Ook een elastische teenkap kan helpen pijn en wrijving te verlichten.

Antidrukmiddelen bij hamertenen en klauwtenen

hamerteenkussen teenkap

Ook voor professionals: drukverlichting op maat

Staat de oplossing voor jouw voetprobleem er niet tussen? Geen stress! We hebben meer dan 150 antidrukmiddelen verdeeld over 7 merken, waaronder Hapla, Gehwol en WandelWol. Ook Podologen en podotherapeuten kunnen bij ons terecht. Denk aan viltringen of Fleecy foam vellen om drukverlichting op maat te maken.

20 mei 2022